Billie Eilish, J Balvin, Nicki Minaj și mulți alți artiști își doresc protecție împotriva Inteligenței Artificiale

Billie Eilish, J Balvin, Nicki Minaj și mulți alți artiști își doresc protecție împotriva Inteligenței Artificiale
  • Scrisoarea cere companiilor de tehnologie să se angajeze să nu dezvolte instrumente A.I. care înlocuiesc artiștii umani.
  • Scrisoarea nu solicită interzicerea totală a utilizării A.I. în muzică sau producție.
  • „Unele dintre cele mai mari și mai puternice companii folosesc munca noastră pentru a pregăti modele A.l.”

Un grup de peste 200 de muzicieni a semnat o scrisoare deschisă prin care solicită protecție împotriva utilizării inteligenței artificiale care imită aspectul și vocile, conform the Guardian. Printre semnatari se numără vedete de top precum Billie Eilish, J Balvin și Nicki Minaj. Acestora, li se adaugă nume sonore din Rock and Roll Hall of Fame precum Stevie Wonder și REM.

Scrisoarea a fost emisă de grupul de advocacy Alianța pentru Drepturile Artistilor. Aceasta cere companiilor de tehnologie să se angajeze să nu dezvolte instrumente A.I. care subminează sau înlocuiesc compozitorii și artiștii umani.

Ce își propune scrisoarea?

„Acest atac asupra creativității umane trebuie oprit. Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării Inteligenței Artificiale pentru a fura vocile și asemănările artiștilor profesioniști, pentru a încălca drepturile creatorilor și pentru a distruge ecosistemul muzical”, se arată în scrisoare.

Preocupările se învârt în jurul invadării vieții private, utilizării identității fără consimțământ și utilizării muzicii pentru a antrena modele A.I., scrie Sky News.

„Unele dintre cele mai mari și mai puternice companii folosesc, fără permisiune, munca noastră pentru a pregăti modele A.l.”, se arată în scrisoare. „Aceste eforturi au drept scop direct înlocuirea lucrărilor artiștilor umani cu cantități masive de „sunete” și „imagini” create de A.l.,” Acest aspect „diluează substanțial fondurile de drepturi de autor care sunt plătite artiștilor.”

Scrisoarea nu solicită interzicerea totală a utilizării A.I. în muzică sau producție. Artiștii spun că utilizarea responsabilă a tehnologiei ar putea avea beneficii pentru industrie. Producătorii de muzică au folosit instrumente de inteligență artificială într-o varietate de moduri în ultimii ani. Spre exemplu, Inteligența Artificială a fost folosită pentru a izola vocea lui John Lennon dintr-o piesă demonstrativă veche. Astfel, a fost creată o „nouă” melodie a Beatles, care a fost lansată anul trecut.

Preocuparea cu privire la utilizarea Inteligenței Artificiale pentru a scrie melodii și scenarii sau pentru a produce imagini și videoclipuri cu artiști nu este o noutate. Acest aspect a fost în centrul mai multor negocieri contractuale și greve ale sindicatelor din industria divertismentului în 2023.

La începutul acestui an, parlamentarii din Statele Unite au introdus un nou proiect de lege. Acesta vizează incriminarea imaginilor sexualizate neconsensuale, generate de inteligență artificială.

Săptămâna trecută, OpenAI a întârziat lansarea unui program care poate imita vocile. Decizia a fost luată din cauza preocupărilor privind utilizarea responsabilă.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook