Google și Arm dezvoltă împreună un nou procesor numit Axion

Google și Arm dezvoltă împreună un nou procesor numit Axion
  • Google a anunțat dezvoltarea propriului procesor CPU Axion bazat pe Arm.
  • Mișcarea oferă Google un avantaj în competiția cu Amazon și Microsoft în cursa pentru cloud A.I.
  • Google a declarat că Axion va oferi performanțe și eficiență energetică mai bune decât cipurile anterioare.

Google are un nou avantaj față de concurenți precum Amazon și Microsoft: se asociază cu Arm pentru a produce mai multe cipuri proprii, scrie Business Insider.

Google a anunțat noul său procesor, numit Axion. Urmează Amazon Web Services și Microsoft Azure în crearea de procesoare personalizate bazate pe Arm.

De ce a ales Google să dezvolte un cip alături de Arm?

Mișcarea reprezintă un alt pas înainte în dezvoltarea de noi resurse de calcul de către Google. Axion va fi disponibil pentru serviciile Cloud în cursul acestui an. Compania a precizat că Axion va îmbunătăți performanța pentru „sarcini de lucru de uz general”, cum ar fi bazele de date open-source, serverele web și de aplicații, memoriile cache în memorie, motoarele de analiză a datelor, procesarea media și antrenamentul A.I.

Google a declarat că noile cipuri Axion vor oferi performanțe cu 30% mai bune decât cele mai rapide cipuri actuale de uz general bazate pe Arm în cloud. De asemenea, va îmbunătăți performanța cu 50% și eficiența energetică cu 60%.

Cursa înarmării cu Inteligență Artificială

Unitățile centrale de procesare – sau unitățile centrale de procesare – precum Axion sunt cruciale pentru cursa înarmării A.I. Instruirea modelelor complexe de inteligență artificială implică procesarea unor seturi mari de date, pe care procesoarele ajută să le ruleze mai rapid.

Puterea de calcul necesară pentru a antrena modelele de inteligență artificială este din ce în ce mai importantă. Marile companii de tehnologie se află într-o cursă pentru a crește în domeniul A.I., iar Google se numără printre ele. Aceasta dezvoltă A.I. de peste un deceniu. Dar chatbotul său de inteligență artificială, Gemini, a rămas în urma ChatGPT de la OpenAI.

Decizia Google de a-și produce propriile cipuri de inteligență artificială ar putea crea o concurență cu parteneri precum Nvidia și Intel. De ce? Reduc dependența de furnizorii externi. Cu toate acestea, ar putea, totuși, să economisească niște bani pentru Google – cumpărarea de cipuri de inteligență artificială este cunoscută ca fiind costisitoare. De exemplu, se estimează că cipul Blackwell de la Nvidia costă între 30.000 și 40.000 de dolari.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook