Alegeri SUA| Cum a ajus să fie validat votul unui alegător decedat în 1984

Alegeri SUA| Cum a ajus să fie validat votul unui alegător decedat în 1984

În timp ce numărătoarea voturilor nu este încă terminată în Statele Unite – diferența este foarte mică în unele state cheie – unii susținători ai lui Donald Trump denunță fraude în favoarea lui Joe Biden pe rețelele de socializare.

Un videoclip distribuit de mulți conservatori, dar și de susținătorii lui Donald Trump din Europa, asigură că votul prin poștă al unui om pe nume William Bradley, născut în 1902 și decedat în 1984 , a fost numărat drept valabil.

Dovada acestei posibile fraude se află în baza de date electorală a statului Michigan. Prin introducerea informațiilor pentru William Bradley, născut în martie 1902 într-o zonă din Detroit, se poate vedea că este încă înregistrat pe lista alegătorilor și chiar că un buletin de vot a fost trimis de acea persoană. Profilul său arată că este „înregistrat pe lista alegătorilor poștali permanenți” și că primește un formular de vot la fiecare scrutin.

CheckNews a repetat operațiunea și a găsit acest profil. Utilizatorii de internet au căutat apoi informații despre bărbat și au descoperit că acesta a murit la 1 iunie 1984.

După lansarea videoclipului, statul Michigan a explicat pe Twitter că „buletinele de vot ale alegătorilor decedați sunt respinse în Michigan, chiar dacă alegătorul a votat prin poștă și a murit înainte de ziua alegerilor. În rare ocazii, un buletin de vot primit pentru un alegător viu poate fi înregistrat într-un mod care să dea impresia că alegătorul este decedat. Acest lucru se poate datora alegătorilor cu nume similare, în care buletinul de vot este înregistrat accidental ca fiind votat de John Smith Senior în timp ce a fost votat de John Smith Junior; sau date incorecte de naștere în Registrul alegătorilor calificați, de exemplu, cineva născut în 1990 a înregistrat accidental ca născut în 1890. În astfel de scenarii, nicio persoană neeligibilă nu a votat efectiv și nu există niciun impact asupra rezultatului alegerilor. Grefierii locali pot corecta problema atunci când le este adusă la cunoștință”.

Cu un nume atât de comun, s-ar putea ca regretatul William Bradley să aibă un omonim în Detroit? Mai mulți utilizatori de internet au descoperit că un bărbat pe nume William Bradley, născut în iulie 1959, locuiește la același cod poștal și are aceeași adresă.

CheckNews a verificat, prin repetarea aceleiași operațiuni, și putem vedea că William Bradley, născut în 1959, este înregistrat și pe listele electorale cum că a făcut demersurile pentru a vota prin poștă pe 11 iulie, dar că nu nu a trimis un vot pentru aceste alegeri.

Politifact au reușit să ajungă la William Bradley născut în 1959, care explică că are același nume și prenume ca și tatăl său, care a murit în 1984, cu încă un prenume (dar care nu apare în baza de date electorale). El indică, de asemenea, că locuiește în aceeași casă în care a locuit tatăl său. Fiul Bradley spune că a votat prin poștă din cauza pandemiei și spune că a sosit un buletin de vot pentru regretatul său tată, dar l-a aruncat.

Solicitat de Politifact, Daniel Baxter, un angajat al Departamentului Electoral din Detroit, explică faptul că „nu a fost solicitat, primit sau numărat vreodată un vot pentru domnul Bradley, în vârstă de 118 ani. Un om cu un nume aproape identic a solicitat un buletin de vot și a votat corect la alegerile primare și generale. Cu toate acestea, când votul său a fost înregistrat pentru prima dată, acesta a fost atribuit în mod greșit lui William Bradley născut acum 118 ani printr-o eroare de scriere „.

Prin urmare, votul regretatului William Bradley se explică prin eroarea umană care a dus la numărarea votului fiului său, purtând același nume și trăind la aceeași adresă, pe numele său. În ceea ce privește buletinul de vot primit de decedat, baza electorală a specificat că acesta a fost „înregistrat pe lista alegătorilor de corespondență permanentă” și, prin urmare, că a primit un buletin de vot automat la fiecare alegere. Fără a fi folosit, așadar.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook