„Valul albastru” al lui Biden nu a mai avut loc. Cum se explică performanța slabă a democraților

„Valul albastru” al lui Biden nu a mai avut loc. Cum se explică performanța slabă a democraților

Oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidențiale americane, valul sperat de către democrați în favoarea lor și a candidatului Joe Biden nu a avut loc. „Performanța lui Donald Trump este impresionantă, având în vedere mandatul său și gestionarea crizei Covid-19. Este posibil ca democrații să fi recuperat o mică parte din electoratul alb, dar au pierdut în rândul latinilor”, analizează istoricul Patrick Weil.

Surprize care nu s-au întâmplat (până acum)

Prima observație care se poate face este absența unei „lovituri” reușite de către candidatul democrat la Casa Albă. Biden a visat la victorii istorice în Carolina de Nord sau Texas, care nu s-au mai întâmplat de la alegerile prezidențiale din 1976. Ele nu vor avea loc nici acum. „Într-adevăr, acest val albastru este mult mai puțin important decât se aștepta. Vedem că Joe Biden nu a reușit să se impună și să obțină puncte în unele state, în special în sud, cu Florida sau Texas”, explică pentru L’Express Jean-Eric Branaa, lector la Paris-Assas și specialist în tema Statelelor Unite.

Donald Trump a păstrat de fapt Florida, în ciuda multor sondaje, iar Texas, o fortăreață conservatoare care părea amenințată, precum și Ohio, câștigată din 1964 de toți candidații care au devenit președinți. „Calea este foarte îngustă acum pentru o victorie a lui Joe Biden”, continuă Jean-Eric Branaa. „Odată cu numărarea voturilor prin poștă, care sunt mai favorabile democraților, este posibil ca diferența să se micșoreze. Dar, în orice caz, pare complicat pentru tabăra democrată: în Pennsylvania, de exemplu, este necesar să mai obțină alte 600.000 de voturi, ceea ce este un mare handicap”.

Un eșec în rândul electoratului muncitor alb

Tabara democrată l-a subestimat (din nou) pe Donald Trump. „Democrații au pus mult accent pe personalitatea sa, uitând poate rădăcinile Trumpismului. Votul hispanic, de exemplu, depinde mai ales de ideile de libertate, mai degrabă decât de securitate, cu spectrul comunist ca fundal, pe care insistă mult președintele în funcție”, spun specialiștii.

„Biden a eșuat în strategia sa de a recâștiga electoratul său clasic. Eșecul democraților se află la nivelul muncitorilor albi. Mai mult, la nivelul votului hispanic, în special în Florida, este marea deziluzie. Alegerea lui Kamala Harris nu a funcționat. Atribuirea de identitate nu a funcționat”. Liderul campaniei candidatului democrat a încercat totuși să rămână optimist miercuri dimineață: „Suntem încă încrezători că, odată ce procesul va fi finalizat, Joe Biden va fi următorul președinte al Statelor Unite”, a spus Jen O’ Malley Dillon, proiectând aceeași siguranță ca și candidatul său.

Senatul, pe punctul de a fi pierdut

Există o altă problemă crucială: Senatul. Camera superioară americană este în prezent controlată de republicani, cu 53 de locuri din 100. Treizeci și cinci de locuri sunt în joc în aceste alegeri paralele cu alegerile prezidențiale. Democrații trebuie să ocupe patru locuri pentru a recâștiga majoritatea sau trei, dacă Joe Biden câștigă alegerile prezidențiale, deoarece vicepreședintele ales, Kamala Harris, ar putea apoi, conform Constituției, să opteze pentru a organiza un vot de 50-50.

Prima veste proastă pentru stânga americană: speranțele lor au fost deja spulberate în Iowa, Carolina de Nord și Carolina de Sud. „Nu a existat nicio mișcare în Iowa sau în Montana, de exemplu, suficient de mare pentru a câștiga”, spune Patrick Weil. În plus, democrații și-au văzut șansele de a câștiga acea majoritate brusc reduse după victoriile a doi senatori republicani care nu apăruseră câștigători în sondaje.

Democrații au smuls două locuri în Colorado și Arizona, însă republicanii au contracarat obținând un senator în Alabama, menținând în același timp locurile care păreau amenințate în sondaje.

Astfel, doi mari aliați ai președintelui Trump au fost realesi: liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, și senatorul din Carolina de Sud, Lindsey Graham. „Am reușit!” a scris senatoarea republicana din Iowa, Joni Ernst, după ce sondajele o arătaseră în dificultate în fața rivalei democrate.

Într-o altă cursă strânsă, senatorul din Carolina de Nord, Thom Tillis, a declarat că a obținut o „victorie istorică”. „A fost o victorie uluitoare în seara asta și am făcut-o împotriva oricăror sondaje, nu?”, le-a spus senatorul republican susținătorilor săi.

„Încă ne îndreptăm către 48, sau chiar 49 de locuri de senatori”, spun însă democrații. Insuficient pentru a prelua controlul camerei superioare, care necesită 53, dar este totuși o progresie.

Camera Reprezentanților ca o consolare relativă

Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a lăudat marți seară „victoria” taberei sale. „Sunt foarte, foarte mândră de faptul că în această seară, relativ devreme, am putut declara că am păstrat Camera”, a spus ea într-o conferință de presă. Cei 435 membri ai acestei camere inferioare sunt aleși la fiecare doi ani. Democrații vor câștiga între patru și cinci locuri suplimentare, potrivit Fox News și NBC. În prezent, dețin 232 din cele 435 de locuri.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook