Trump îl demite pe ministrul american al Apărării. Pentagonul are un nou șef

Trump îl demite pe ministrul american al Apărării. Pentagonul are un nou șef

Ministrul american al Apărării, Mark Esper, demis fără menajamente după 16 luni din fruntea Pentagonului, nu a reușit niciodată să-l intuiască pe irascibilul Donald Trump, căruia i-a făcut totuși multe promisiuni.

„Mark Esper este demis. Îi mulțumesc pentru munca sa”, a scris pe Twitter președintele SUA, care încă refuză să admită înfrângerea, la două zile după ce mass-media a anunțat ca Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA.

Fost coleg de clasă la academia militară West Point cu influentul ministru de externe Mike Pompeo, Mark Esper, în vârstă de 56 de ani, nu a fost prima alegere a președintelui SUA după demisia zdrobitoare a lui Jim Mattis, la sfârșitul anului 2018.

Președintele l-a ales inițial pe Patrick Shanahan pentru a conduce prima armată din lume. Dar un scandal familial l-a făcut să renunțe la funcție, iar Trump l-a pus apoi în funcție pe secretarul armatei terestre pentru a-l succeda, în iulie 2019.

Când președintele SUA subminează autoritatea justiției militare în noiembrie 2019, cerând grațierea unui soldat acuzat de crime de război, Edward Gallagher, al cărui caz a fost apărat de canalul conservator Fox New, ministrul apărării s-a conformat.

Când Trump foloseste bugetul militar pentru zidul pe care îl ridică la granița cu Mexicul, dl. Esper anulează cumpărarea mai multor avioane și drone stealth F-35, la începutul anului 2020, pentru a debloca 3,8 miliarde de dolari.

În timp ce Jim Mattis a demisionat pentru a protesta împotriva retragerii din Siria, Mark Esper s-a conformat atunci când, în octombrie 2019, Donald Trump a retras forțele americane desfășurate în nord-estul Siriei, înainte de a le ordona să rămână pentru a „proteja petrolul”.

Dar demonstrațiile din primăvară, după moartea afro-americanului George Floyd, ucis de un polițist alb în timpul arestării sale, vor cauza pierderea lui Mark Esper.

Mai întâi, el trimite dovezi de loialitate președintelui republican prin pre-poziționarea întăririlor militare lângă Washington. El vorbește despre străzile capitalei federale ca de un „câmp de luptă” și apare lânga Trump în fața unei biserici, după dispersarea brutală a unei manifestații în apropierea Casei Albe.

– Divorț –

Dar în cadrul armatei americane, considerată un ascensor social și unde minoritățile sunt reprezentate pe scară largă, incidentul provoacă neliniște. Mai mulți ofițeri negri de rang înalt își exprimă public sprijinul pentru protestatari.

Două zile mai târziu, șeful Pentagonului a dezamorsat criza, opunându-se public desfășurării armatei pentru a înăbuși protestele.

„Nu sunt în favoarea declarării unei stări de insurgență”, a spus el, referindu-se la singurul decret care ar permite în mod legal președintelui să desfășoare soldați activi împotriva cetățenilor americani și nu doar rezerviști ai Gărzii Naționale.

Divorțul de Donald Trump e consumat

În august, președintele SUA a început să discute public despre posibila sa revocare.

Influența lui Esper scade. Șeful diplomației, Mike Pompeo, este cel care inaugurează o bază navală. Donald Trump adoptă ideea fostului ambasador al Statelor Unite la Berlin, Richard Grenell, de a reduce prezența militară americană în Germania, iar Esper trebuie doar să se conformeze.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Robert O’Brien, a anunțat în octombrie planul de a reduce numărul trupelor din Afganistan la 2.500, începând cu anul 2021, contrazicându-l pe șeful Statului Major, generalul Mark Milley.

Șeful Pentagonului devine ultra-precaut, aproape șters. Nu mai face nicio conferință de presă, nu mai dă niciun interviu. Ține discursuri pregătite anterior, vorbește reporterilor doar cu condiția anonimatului.

Zvonurile despre revocarea sa sunt în creștere în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale, dar acordă totuși un ultim interviu ziarului specializat Military Times pe 4 noiembrie, a doua zi după alegeri.

„În cele din urmă, trebuie să știi cum să-ți alegi luptele”, a spus el în acest interviu publicat luni. „Aș putea lupta pentru orice (…) Dar de ce? Cine îmi va lua locul? Va fi un adevărat „Domnul Da”. Și după… Dumnezeu să ne păzească”.

Mark Esper este înlocuit de directorul Centrului Național de Luptă împotriva Terorismului, Christopher Miller, care devine ministru interimar, în funcție până la 20 ianuarie 2021.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook