STUDIU. Fundul oceanului a devenit un „rezervor” pentru deșeurile de plastic

  • CSIRO: „Cantitatea de deșeuri de pe fundul oceanelor e de 100 de ori mai mare decât deasupra apei.
  • A. Bîlbă: „Cheltuim fonduri de mediu importante pentru susținerea unor industrii de viitor.
  • A. Bîlbă: „Plasticul de pe fundul apelor interferează puternic cu dezvoltarea biotei.
  • C. Rădulescu: „Trebuie să fie eliminate platformele petroliere și navele poluante.

Până la 11 milioane de tone de plastic se află pe fundul oceanului. În fiecare minut, în ocean intră cantitatea de plastic echivalentă conținutului unui întreg camion de gunoi. Deși cantitatea de deșeuri de la suprafața apelor este redusă, pe fundul oceanelor există de 100 de ori mai mult plastic, conform CSIRO.

A. Bîlbă: „Cheltuim fonduri de mediu importante pentru susținerea unor industrii de viitor.”

Adrian Bîlbă consideră că fondurile de mediu sunt cheltuite pentru susținerea industriilor de viitor,

„Poate suntem prea puțin preocupați de ce se întâmplă cu biota acvatică, cu biota de pe fundul mării, acea biotă bentonică, sau bentosul marin. Este baza ecosistemului marin. Măcar din perspectiva egoistă am putea să ne gândim că tot acest plastic se va mărunți în următoarele decade și acest micro plastic, nano plastic va pătrunde în corpul vietăților marine pe care le consumăm”, arată activistul.

C. Rădulescu: „Deșeurile și schimbările climatice pot duce la încălzirea apei oceanelor”

O soluție ar putea fi eliminarea platformelor petroliere și a navelor cu combustibili poluanți, susține Cătălina Rădulescu, activist de mediu.

„Există măsuri la nivelul politicilor atât în ceea ce privește gestionarea plasticelor care sunt folosite pe nave, unde s-a stabilit că vor fi evitate produsele de plastic de unică folosință. Uniunea Europeană a stabilit politici în sensul că aceste deșeuri de plastic vor fi predate în porturi și nu vor mai avea voie să fie aruncate în apa oceanelor. Cu toate acestea există foarte multe deversări ilegale de deșeuri. Așa cum găsim și noi îngropate prin pământ, așa se aruncă ilegal și în apa oceanelor pentru a se scăpa de ele”, notează Cătălina Rădulescu.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook