STUDIU. Stresul este mai scăzut atunci când mângâi un câine

  • După 20 de minute petrecute cu un câine, nivelul de cortizol scade.
  • Peste 60% dintre români au un animal de companie.
  • În România, un medic veterinar câștigă în medie 900 de euro net.
  • Zootehniștii se plâng că nu are cine să trateze animalele.

Pentru o viață sănătoasă și lipsită de stres… mângâiați un câine.

Asta arată un studiu recent făcut de cercetătorii de la o Universitate din Coreea de Sud. 30 de adulți au interacționat cu un pudel numit Aro, pentru 3 minute, iar fiecare a trecut printr-o serie de pași. Analiza cerebrală arătă că participanții sunt mai puțin stresați și deprimați după interacțiunea cu câinele.

Însă nu este primul studiu de acest gen: petrecerea a 20 de minute cu un animal reduce cortizolul – hormonul stresului – și crește oxitocina – hormonul iubirii și stabilirii de legături, arată un studiu publicat în International Journal of Psychophysiology. O a 3-a cercetare arată că proprietarii de câini de peste 45 de ani au cu 40% mai puține șanse să ajungă la demență.

Cuplurile comunică ca atunci când vorbesc cu bebeluși sau câinii, folosind expresii faciale exagerate, arată un studiu din revista Applied Animal Behavior Science.

În România, 60% din oameni au un animal de companie, așa că afacerile pe zona veterinară înfloresc. Peste 700 de joburi de medic veterinar sunt disponibile pe platformele de anunțuri de angajare.

Un veterinar câștigă în medie 900 de euro net. Iar asta se vede în prețuri. O consultație costă 80 lei, un examen radiologic 150 lei, iar suturarea unei plăgi te scutură de 300 de lei.

În același timp zootehniștii se plâng că nu are cine să trateze vacile și porcii, pentru că veterinarii preferă să îngrijească pisici și papagali.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook