STUDIU. Vitamina D și calciul scad riscul de cancer. Cum decizi ce suplimente sunt bune pentru tine?

STUDIU. Vitamina D și calciul scad riscul de cancer. Cum decizi ce suplimente sunt bune pentru tine?
  • Un nou studiu sugerează că obținerea suficientă de vitamina D și calciu este importantă pentru prevenirea cancerului.
  • Alegerea de a lua suplimente nu este lipsită de alte riscuri, inclusiv un potențial pentru probleme cardiace.
  • Un cercetător în cancer dezvăluie cum cântărește beneficiile și riscurile.

Dieteticianul și expertul în prevenirea cancerului Cynthia Thomson știe că nu poți întotdeauna să ții o dietă sau să iei suplimente pentru a scăpa de cancer, scrie Business Insider.

„Eram un dietetician, alergând maratoane când am fost diagnosticată cu cancer colorectal și aveam 40 de ani”, a declarat Thomson, profesor de la Universitatea din Arizona. „Există o mulțime de tipuri de cancer pe care nu le putem preveni, a căror cauză rămâne necunoscută”.

Dar, după cum a descoperit Thomson de-a lungul deceniilor de studiu a efectelor suplimentelor asupra a zeci de mii de oameni, consumul suficient de calciu și vitamina D poate face o diferență clară în ceea ce privește riscul de a dezvolta boli mortale, inclusiv unele tipuri de cancer. De fapt, aportul de nutrienți al unei persoane, care este în mare măsură influențat de dieta sa, este considerat responsabil pentru aproximativ 30% din riscul de cancer.

Cel mai recent studiu al ei, publicat luni în Annals of Internal Medicine, a urmărit peste 36.280 de femei în postmenopauză care au fost repartizate aleatoriu fie să ia vitamina D și calciu, fie (fără să știe) să primească o pastilă placebo, pentru o perioadă de aproximativ șapte ani.

De-a lungul timpului, aceste suplimente au părut să aibă un efect mic, dar măsurabil asupra reducerii deceselor cauzate de cancer. Dar luarea suplimentelor nu a venit fără riscuri.

Risc mai scăzut de cancer de sân și de colon la cei care iau suplimente

După 22 de ani, când cercetătorii s-au uitat la cei care au luat suplimente de-a lungul timpului, în comparație cu participanții la studiu care nu au luat, au descoperit o reducere cu 7% a deceselor cauzate de cancer în rândul femeilor care au luat suplimente de vitamina D și calciu.

Reducerile au fost deosebit de impresionante pentru cancerul de sân invaziv (19%) și cancerul colorectal (31%), așa cum a avut Thomson cândva.

Dar vestea nu era deloc bună. Femeile din studiu care au luat împreună cele două suplimente au avut, de asemenea, un risc modest, dar măsurabil, cu 6% crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă, care este principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei în SUA.

Echipa lui Thomson nu știe exact ce se află în spatele acestei creșteri, dar bănuiește că diferența ar fi putut fi cauzată de suplimentele de calciu care încurajează mai multă calcificarea arterelor coronare.

„Nu mi-aș dori ca cardiologii să spună „nimeni nu ar trebui să ia suplimente de calciu” sau ca oncologii să spună „toată lumea ar trebui să le ia” – chiar trebuie să ne uităm la profilurile individuale”, a spus Thomson.

În ciuda potențialelor riscuri cardiace, Thomson încă își ia suplimente de vitamina D și calciu în fiecare zi.

Dar ea spune că nu ar trebui să-i copiați doar regimul. În schimb, luarea în considerare a ce suplimente să fie luate pentru longevitate ar trebui să fie o știință extrem de personalizată. Iată cei trei factori care au ajutat la informarea deciziei ei.

Utilizați rezultatele testelor de sânge pentru a vă determina regimul de supliment

Thomson spune că a luat în considerare cel puțin trei factori separati înainte de a încorpora suplimentele de vitamina D și calciu în dieta ei:

  1. Ea a observat că rezultatele analizelor de sânge de la cabinetul medicului ei au arătat că nivelul ei de vitamina D era scăzut. Luarea a 400 UI pe zi a ajutat-o ​​să ajungă în limitele normale la testele ulterioare, un semn că strategia ei funcționează.
  2. Ea a bănuit că dieta ei, în calitate de „evitător de carne” cu tendințe vegane, care primește o anumită cantitate de calciu din alimente precum tofu, nuci și somon, ar putea avea prea puțin calciu. (Nu puteți măsura corect nivelurile de calciu prin teste de sânge, deoarece organismul tinde să regleze acest sistem prin tragerea de calciu din mușchii noștri dacă nu obține suficient în alimente.)
  3. În cele din urmă, este mai îngrijorată de istoricul personal de cancer colorectal decât de riscul de a-și calcifica arterele coronare. Calculul ei ar fi fost diferit dacă ar fi avut antecedente personale sau familiale de pietre la rinichi.

Gândiți-vă la suplimente ca un plus la dieta, nu o scurtătură

Thomson, la fel ca alți cercetători, spune că dacă vrei cu adevărat să ai un impact mare asupra riscului de a dezvolta boli cronice precum cancerul, atunci în primul rând trebuie să mănânci o dietă diversă și sănătoasă, bogată în plante precum fructele, legumele, cerealele integrale și nucile. Aceasta este aceeași strategie pe care o folosesc oamenii longevivi din întreaga lume.

„Suplimentele sunt doar asta – sunt destinate să suplimenteze insuficiența unei diete”, a spus ea.

Thomson știe că suplimentele nu vor șterge niciodată riscul de cancer al unei persoane. Orice beneficiu pentru sănătate pe care îl pot avea este probabil să fie lent, marginal și specific fiecărui pacient.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook