Primul pacient infectat cu gripă și Covid-19, simultan, a fost confirmat în Mexic

Primul pacient infectat cu gripă și Covid-19, simultan, a fost confirmat în Mexic
Foto: José Luis Alomía, directorul departamentului de Epidemiologie din Mexic

Autoritățile mexicane au transmis că au identificat atât virusul care provoacă gripa (AH1N1) cât și SARS-Cov-2 în cazul unui pacient, însă afirmă că este prea devreme pentru a trage concluzii și a considera că infectarea cu ambele virusuri simultan nu duce neapărat la forme mai grave ale bolii.

Este vorba despre un pacient în vârstă de 54 de ani, de sex feminin, care prezintă comorbidități (cancer, obezitate și boală cronică a plămânilor). Este în prezent spitalizată, iar starea de sănătate este stabilă, potrivit directorului departamentului de epidemiologie, José Luis Alomía.

Femeia a prezentat primele simptome la sfârșitul lunii septembrie, explică Alomía, și a fost testată pe 2 octombrie. Primul rezultat pozitiv a fost cel pentru SARS-Cov-2. Pacientul a fost internat și eliberat trei zile mai târziu, fără a fi nevoie de intubare. Febra a revenit apoi, iar pacienta a fost din nou internată la Institulul Salvador Zubirán National, unde „face progrese” în privința stării de sănătate.

Sâmbăta trecută, laboratorul a identificat și virusul AH1N1 în aceeași probă recoltată pe 2 octombrie, confirmă Alomía.

„Este vorba despre aceeași probă, luată în aceeași zi, unei persoane cu simptome. Asta confirmă că pacientul este infectat în cu ambele virusuri”.

„Ce nu cunoaștem încă este dacă îmbinarea virusurilor produce o formă mai gravă a bolii.”. Este destul de complicat să diferențiem un caz grav de Covid-19 de un caz grav de gripă în această situație, lămurește el.

Sursa: El Pais

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook