Papa Francisc condamnă atitudinea woke a Bruxelles-ului: „Mă duc cu gândul la dictatura nazistă, la cea comunistă”

Papa Francisc condamnă atitudinea woke a Bruxelles-ului: „Mă duc cu gândul la dictatura nazistă, la cea comunistă”

Papa Francisc compară Uniunea Europeană cu o dictatură, în privința încercării de a impune reguli „woke” asupra limbajului. La întoarcerea din Grecia, după o călătorie de 4 zile, Papa, în vârstă de 84 de ani, a spus că blocul riscă să se destrame dacă va deveni un vehicul pentru „colonizarea ideologică”.

Bruxelles-ul a retras săptămâna trecută un ghid de 32 de pagini despre limbajul incluziv, care sfătuia personalul să folosească „indus de om” în loc de „făcut de bărbat” și să evite referirea la Crăciun în perioada sărbătorilor.

În fața criticilor, Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, a declarat că ghidul „are nevoie în mod clar de mai multă muncă”.

Încercarea de a interzice astfel de termeni creștini echivalează cu „un moft, secularism diluat”, spune Papa Francisc. „Este ceva care de-a lungul istoriei nu a funcționat.”

Valențe dictatoriale

„În istorie, multe dictaturi au încercat să facă aceste lucruri. Sunt acțiuni care mă duc gândul la Napoleon, la dictatura nazistă, la cea comunistă.”

Papa a spus că, deși crede că UE este „necesară”, nu ar trebui să încerce să ștergă identitățile țărilor din bloc.

„Uniunea Europeană… trebuie să aibă grijă să nu ia calea colonizării ideologice. Acest lucru ar putea sfârși prin a diviza țările și ar putea duce la eșecul UE.”

Politicienii de la Bruxelles „trebuie să respecte… varietatea țărilor și să nu vrea să le uniformizeze. Nu cred că vor face asta… dar aveți grijă, pentru că uneori vin și aruncă proiecte ca acesta acolo.”

Critici din partea Vaticanului

Vaticanul a criticat săptămâna trecută documentul Comisiei Europene, la momentul apariției lui.

Cardinalul Pietro Parolin, care, în calitate de secretar de stat, este premierul de facto al Vaticanului, a condamnat orice încercare de a anula „rădăcinile noastre, dimensiunea creștină a Europei noastre, în special în ceea ce privește festivalurile creștine”.

„Știm că Europa își datorează existența și identitatea multor influențe, dar, cu siguranță, nu putem uita că una dintre influențele importante, dacă nu cea principală, a fost creștinismul însuși”, a spus cardinalul.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook