Varianta Omicron ar putea reprezenta „un vaccin viu anti-Covid”, susține Vladimir Putin

Varianta Omicron ar putea reprezenta „un vaccin viu anti-Covid”, susține Vladimir Putin

Vladimir Putin a comparat varianta Omicron cu un „vaccin viu”, minimizând riscurile potențiale pe care le prezintă varianta care acaparează tot globul. Președintele Rusiei sugerează că temerile legate de Omicron, o tulpină a SARS-CoV-2 care prezintă foarte multe mutații, care este desemnată variantă de îngrijorare de către Organizația Mondială a Sănătății, s-ar putea dovedi „premature”.

„Să nu ne precipitam”, spune Putin. „Se spune că nu este atât de virulentă. Unii specialiști chiar îl numesc vaccin viu.”

Vaccinurile vii includ o formă atenuată sau slăbită a virusului care determină organismul să declanșeze un răspuns imunitar care va genera anticorpi, dar nu este suficient de puternică pentru a îmbolnăvi un individ. Vaccinurile împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) și febrei galbene includ virusuri atenuate, de exemplu.

Forme mai ușoare ale bolii

Au existat câteva dovezi timpurii din Africa de Sud care sugerează că Omicronul ar putea provoca o formă mai ușoară a bolii decât variantele anterioare.

Un studiu pe 166 de pacienți internați în spitalele din provincia Gauteng – epicentrul focarului de Omicron – arată că pacienții sunt preponderent mai tineri decât cei internați în primul și al doilea val al epidemiei și este mai puțin probabil să aibă nevoie de oxigen.

Dar Eleanor Riley, profesor de imunologie la Universitatea din Edinburgh, a declarat pentru The Telegraph că dacă Omicron se răspândește necontrolat nu este o strategie bună, mai ales dacă se dovedește că evită protecția oferită de vaccinuri.

Este îngrijorător, deoarece, din cele 50 de mutații detectate la Omicron, 32 sunt în proteina spike – pe care vaccinurile o vizează pentru a învinge virusul.

Răspândirea necontrolată este riscantă

„Putin ar putea avea dreptate, dar doar dacă varianta este, într-adevăr, foarte, foarte ușoară”, spune ea. „Dar să o lăsăm să se răspândească într-o manieră necontrolată nu este un risc pe care să ni-l asumăm, având în vedere informațiile pe care le avem în prezent.”

Profesorul Riley adăucă că, dacă nivelul de protecție oferit de vaccinuri este afectat din cauza variantei Omicron, atunci „lucrurile se vor înrăutăți mult înainte de a se îmbunătăți” și „mai multe restricții sunt inevitabile”.

Comentariile președintelui Putin vin după ce șeful filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că interdicțiile de călătorie nu vor combate Omicron, deoarece varianta este deja „pretutindeni”. La nivel mondial, a fost depistată în peste 40 de țări – inclusiv două cazuri în Rusia.

„Pe măsură ce capacitatea de supraveghere și secvențierea genomică vor fi extinse, din ce în ce mai multe țări vor raporta cu siguranță cazuri de Omicron”, a spus dr. Hans Kluge.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook