Emmanuel Macron avertizează CE să renunțe la „prostiile woke-iste” prin care încearcă să elimine termeni ca „domni, doamne, Crăciun”

Emmanuel Macron avertizează CE să renunțe la „prostiile woke-iste” prin care încearcă să elimine termeni ca „domni, doamne, Crăciun”

Emmanuel Macron critică inițiativa Comisiei Europene (CE) de a elimina anumite cuvinte din limbajul intern de comunicare și avertizează organismul european să renunțe la „prostiile woke-iste”. CE a retras ghidul lingvistic săptămâna trecută, în urma presiunii exercitate de anumiți politicieni. Președintele francez a atacat executivul european în cadrul unul discurs pe care l-a ținut la Institutul Jacques Delors și a transmis oficialilor să se concentreze, mai degrabă, pe „redresare, putere și apartenență”.

„O Europă care vine să explice oamenilor ce cuvinte pot sau nu pot folosi nu este o Europă la care aș adera”, spune Macron. „Sunt niște prostii, de fapt”.

Macron simte că identitatea europeană este „șubrezită” în Franța, la fel și în alte state europene. El crede că este necesar ca cetățenii să simtă că „Europa este încă a noastră”.

Acțiunea lui Macron vine la o săptămână după ce Comisia Europeană a retras ghidul lingvistic de circulație internă prin care sfătuia oficialii să folosească termeni incluzivi, cum ar fi „sezonul sărbătorilor” în loc de „Crăciun”, dar și cuvinte neutre de gen, în loc de „doamnelor și domnilor”, spre exemplu.

„Incluziunea nu înseamnă să negi originile creștine ale statelor europene”, este de părere și fostul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani.

Helena Dalli, oficialul european responsabil cu egalitatea, a trebuit să formuleze o scuză după ce, pe 26 octombrie, a postat pe Twitter o fotografie prin care își exprima bucuria provocată de lansarea ghidului. Ea a spus că inițiativa avea rolul de a „ilustra diversitatea culturii europene” și că documentul trebuie îmbunătățit.

Sursa: The Independent

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook