Fauci face Crăciunul în familie. Și-a testat copiii înainte „de a intra în casă”, deși sunt toți vaccinați cu doza suplimentară

Fauci face Crăciunul în familie. Și-a testat copiii înainte „de a intra în casă”, deși sunt toți vaccinați cu doza suplimentară

Varianta Omicron a spulberat speranțele unui sezon de vacanță normal, sau cel puțin ceea ce ar părea normal în al doilea an al pandemiei. Acum pare că suntem sortiți să trăim cu Covid-19 în continuare, îngrijorați pentru totdeauna că, atunci când o variantă se estompează, o alta îi va lua rapid locul și că nu ne vom scoate niciodată măștile de pe față.

Anthony Fauci este mai optimist. Nu vom eradica SARS-CoV-2, dar îl vom îmblânzi, spune el. Mulți oameni vor atinge un nivel de imunitate, astfel încât anulările călătoriilor, fluctuațiile burselor și testările nu ne vor domina viața de zi cu zi așa cum o fac acum, crede el.

Opinia publica și politicienii de dreapta îl descriu ca pe un birocrat, înclinat să limiteze libertățile Americii. Fauci rămâne derutat de aceasta ostilitate: Cum este el un dușman al libertății când îi îndeamnă pe americanii să facă vaccinuri care le salvează viața?

Este acesta noul normal în America? Vom face teste PCR și iarna viitoare?

Anthony Fauci: Nu cred că va fi așa cum este acum. Chiar și în cazul virusurilor care se modifică și se schimbă, ajungem la o stare de echilibru în care există o rată suficient de mare de infectare sau vaccinare încât nivelul de infectare să fie redus.

Nu cred că este posibil să eradicam virusul. Am eradicat unul singur în istoria omenirii – virusul variolei. Trebuie să avem o campanie universală de vaccinare, așa cum am avut pentru poliomielită și rujeolă. Putem însă ajunge la un nivel de „control” cu care să putem trăi – unul care nu perturbă societatea, nu perturbă economia și nu ne face să ne uităm mereu peste umăr și să ne întrebăm dacă o să ne infecteze cineva.

Nu cred că vom trăi cu genul de situație în care ne aflăm acum, în care toată lumea călătorește doar după ce s-a testat și își face griji atunci când merge la cină sau la film. Dacă se va întampla primăvara, vara viitoare sau peste un an, nu știu. Dar nu va rămâne așa cum este, cu siguranță.

Administrația Biden a dat vina pe cei nevaccinati. Iată ce a spus săptămâna trecută coordonatorul de răspuns la COVID-19 de la Casa Albă, Jeff Zients: „Pentru cei nevaccinați: priviți către o iarnă cu boli severe și moarte pentru voi, familiile voastre și spitalele pe care le veți copleși în curând”. Învinovățirea oamenilor în acest fel este cea mai bună modalitate de a-i determina să-și schimbe comportamentul?

Fauci: Nu am interpretat mesajul ca pe o învinuire. Cei mai vulnerabili vor fi cei nevaccinați. Se vor infecta și cei vaccinați, dar probabilitatea să dezvolte o formă severă este mult, mult mai mică decât la persoanele foarte vulnerabile care nu sunt vaccinate. Așa că nu am interpretat asta ca învinovățind pe cineva, ci avertizându-i să se vaccineze, deoarece sunt foarte vulnerabili.

Cum diferă Biden și Trump în ceea ce privește gestionarea răspunsului la pandemie?

Când te uiți la asta din punct de vedere istoric, au existat multe aspecte ale răspunsului administrației Trump care nu erau aliniate cu principiile științifice. Există exemple foarte bune în acest sens: ideea că anumite intervenții au funcționat, când era doar anecdotic; asculta de oameni care nu aveau experiență în sănătatea publică. Au fost declarații contradictorii, cum ar fi atunci când [fostul coordonator de răspuns la COVID-19] Debbie Birx și cu mine am petrecut mult timp pregătind un program despre cum putem încetini răspândirea și a doua zi președintele iese și spune: „Eliberați Michigan; eliberați Virginia.” Nu sunt lucruri productive pentru a obține controlul asupra unui focar.

Nici acum nu facem totul perfect, dar există un angajament deplin din partea administrației de a lăsa principiile științifice să fie singurul ghid pentru ceea ce facem. Ne bazăm doar pe știință. Și avem o echipă foarte competentă de oameni cu mai multe domenii de expertiză și interes, care în fiecare zi se gândesc cum putem îmbunătăți lucrurile.

Ai învățat ceva în special din epidemia Covid-19?

Lecția este că, atunci când ai de-a face cu o criză de sănătate publică care implică toată lumea, nu trebuie să lași dezbinarea să-ți stea în cale. Apelezi la un tratat de pace. Apelezi la timeout. Dar nu aplici disensiunile politice principiilor de sănătate publică. Este foarte, foarte distructiv.

Cum țineți cont de Omicron în perioada sărbătorilor?

Anul trecut, copiii mei, care locuiesc în trei regiuni distincte ale țării, nu au venit de Crăciun. Mai ales pentru că au vrut să mă protejeze, din cauza vulnerabilității, a vârstei mele. Dar anul acesta este diferit. Sunt vaccinat și am făcut boosterul. Soția mea este vaccinată și cu booster. Și cei trei copii ai mei sunt vaccinați și cu booster. Și toți sunt aici acum; tocmai au venit în weekend.

Vom petrece împreună următoarele zile, până după Crăciun. Înainte de a intra în casă, toți au fost testați, doar pentru a fi siguri. Au făcut acest gest suplimentar. Voi avea o sărbătoare de Crăciun în familie, relaxată și caldă, așa cum am făcut în fiecare an de când s-au născut. Am ratat un an, dar am revenit.

Ce vreți de Crăciun? Ce cadou v-ar face să zâmbiți?

Am deja cadoul. Copiii mei sunt acasă.

Sursa: The Atlantic

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook