O doză suplimentară a unui vaccin ARNm „crește semnificativ” protecția împotriva Omicron, arată un studiu danez

O doză suplimentară a unui vaccin ARNm „crește semnificativ” protecția împotriva Omicron, arată un studiu danez

A treia doză de vaccin Covid-19 de la Pfizer/BioNTech sau Moderna oferă o „creștere semnificativă” a protecției împotriva variantei Omicron pentru persoanele în vârstă, potrivit unui studiu danez. Studiul, care nu este încă revizuit de experți independenți, a investigat eficacitatea vaccinurilor Covid-19 care utilizează așa-numita tehnologie ARNm împotriva variantei Delta și a noii variante, mai infecțioase, Omicron.

„Studiul nostru contribuie la dovezile emergente potrivit cărora protecția vaccinului primar BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) sau mRNA-1273 (Moderna) împotriva Omicron scade rapid în timp, dar rapelul oferă o creștere semnificativă a protecției”, scriu autorii.

Studiul a fost realizat de cercetătorii autorității pentru boli infecțioase din Danemarca, Statens Serum Institut (SSI). Cercetarea a analizat datele a trei milioane de danezi, între 20 noiembrie și 12 decembrie.

Printre cei care au primit recent a doua doză de vaccin, eficacitatea împotriva Omicron a fost măsurată la 55,2% pentru Pfizer/BioNTech și 36,7% pentru Moderna, comparativ cu persoanele nevaccinate.

Dar protecția a scăzut rapid în decurs de cinci luni, spun cercetătorii.

„Observăm că protecția este mai mică și scade mai rapid împotriva Omicron decât împotriva variantei Delta, după un curs de vaccinare primară”, spune Palle Valentiner-Branth, unul dintre autorii studiului.

Însă o a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech a restabilit protecția la 54,6% pentru persoanele de 60 de ani și peste care au fost inoculate cu 14 până la 44 de zile mai devreme, comparativ cu cei care au primit doar două doze.

Studiul confirmă concluziile unui studiu britanic care a arătat, de asemenea, o scădere rapidă a protecției împotriva Omicron în timp și o creștere în urma unui rapel cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook