Un studiu sud-african arată că varianta Omicron este mai puțin periculoasă chiar și pentru nevaccinați

Un studiu sud-african arată că varianta Omicron este mai puțin periculoasă chiar și pentru nevaccinați

Persoanele nevaccinate infectate cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 prezintă un risc mai mic de a dezvolta forme severe ale Covid decât în cazul variantelor anterioare, arată un studiu sud-african. Cercetarea, realizată de Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din regiunea Western Cape, care nu a fost încă revizuit de experți independenți, a comparat aproximativ 11.600 de pacienți din primele trei valuri de Covid cu aproximativ 5.100 din valul provocat de Omicron.

La nivel global, noua tulpină a avut tendința de a provoca boli mai puțin severe și proporțional mai puține internări și decese decât variantele anterioare.

Oamenii de știință încearcă să determine în ce măsură acest lucru se datorează ratelor mai mari de imunitate generate de vaccinare sau de infectări anterioare, sau dacă varianta Omicron este mai puțin periculosă.

„În timpul valului provocat de Omicron, numărul formelor severe de Covid a fost redus în mare parte datorită protecției conferite de infectările anterioare și/sau de vaccinare, dar virulența intrinsec redusă scade riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 25%, în comparație cu Delta”, concluzionează studiul.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook