Certificatele Covid vor avea termen de valabilitate 9 luni de la vaccinare, decide Comisia Europeană

Certificatele Covid vor avea termen de valabilitate 9 luni de la vaccinare, decide Comisia Europeană
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: AP

Comisia Europeană a adoptat marți noi reguli care stabilesc o dată de nouă luni – sau 270 de zile – pentru certificatele de vaccinare care permit călătoriile în UE. De la 1 februarie, țările UE sunt obligate să le solicite călătorilor certificate de vaccinare care dovedesc că au făcut cursul inițial de vaccinare cu cel mult 270 de zile înainte și nu au dreptul de a „prelungi sau scurta această perioadă”, spune un purtător de cuvânt.

Din cauza lipsei de informații clare cu privire la protecția oferită de un prim set de vaccinuri, cadrul inițial al certificatelor digitale Covid al UE a lăsat la latitudinea țărilor să decidă termenul de valabilitate.

Deoarece răspândirea variantei Omicron a determinat implementarea unor noi restricții de călătorie, executivul susține că o perioadă uniformă de valabilitate este crucială pentru coordonarea măsurilor de călătorie.

„Puterea și succesul acestui instrument pentru cetățeni și afaceri rezultă din utilizarea sa coerentă în întreaga uniune”, argumentează comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Decizia urmează îndrumările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), conform cărora țările oferă doze suplimentare la șase luni după programul inițial de vaccinare. Termenul de nouă luni oferă statelor trei luni suplimentare pentru a derula campanii de vaccinare.

Data de expirare nu va fi înregistrată în certificat, dar aplicațiile care sunt utilizate pentru verificarea permiselor vor fi adaptate pentru a categorisi certificatele mai vechi de 270 de zile ca fiind expirate.

De asemenea, Comisia a adoptat norme pentru a distinge în mod clar un ciclu inițial complet de vaccinare de o doză de rapel, în certificatul digital Covid.

Sursa: Politico

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook