OMS își schimbă discursul: Primul pacient infectat cu Covid ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan

OMS își schimbă discursul: Primul pacient infectat cu Covid ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan

Un nou episod din seria care a animat oamenii de știință în ultimul an și jumătate. Pandemia a ucis peste 4,3 milioane de oameni la nivel mondial, dar problema originii SARS-Cov-2 rămâne încă fără răspuns. Dacă după un prim raport Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a concluzionat că o scurgere din laborator ar fi „extrem de improbabilă”, considerând că transmiterea prin intermediul animalelor este mai plauzibilă, prima ipoteză a fost reluată în luna iulie, fiind invocate „dificultățile oamenilor de știință în accesarea datelor neprelucrate, pe care China refuză să le ofere”.

OMS a solicitat ulterior un „control de laborator”, la mijlocul lunii iulie. China a răspuns că este o „sfidare a bunului simț și a științei”.

Unul dintre anchetatorii șefi, doctorul Peter Ben Embarek, a observat pe canalul danez TV2 că pacientul zero ar putea fi angajat al unui laborator din Wuhan care realiza cercetări pe coronavirusuri înainte de răspândirea SARS-Cov-2 în întreaga lume. Omul de știință chinez ar fi lucrat în contact cu un liliac care purta virusul, apoi ar fi fost contaminat. „Aici virusul trece direct de la liliac la om”, spune medicul danez. „În acest caz, virusul ar fi pornit de la un lucrător de laborator, nu de la un sătean sau altcineva care a intrat în contact în mod regulat cu lilieci.”

Potrivit lui Peter Ben Embarek, echipei sale i-a fost greu să discute această teorie cu oamenii de știință chinezi. În timpul anchetei, „ni s-a ținut o prezentare, apoi am putut să vorbim și să punem întrebările pe care am vrut să le punem, dar nu am avut ocazia să consultăm nicio documentație”, spune el. El adaugă că liliecii nu trăiesc în sălbăticie în zona Wuhan și că singurele persoane susceptibile să fi intrat în contact cu lilieci sunt angajați ai laboratoarelor orașului.

Cercetătorul precizează, totuși, că este doar o ipoteză – care ar putea fi confirmată doar dacă statul chinez este de acord să-și dezvăluie secretele.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că are nevoie de „toate datele” legate de Covid pentru a investiga ipoteza unei scurgeri de laborator, invitând toate țările, „inclusiv China”, să ofere date despre cazurile timpurii. „Împărtășirea datelor și reexaminarea probelor (…) sunt lucrurile pe care le solicităm tututror țărilor, inclusiv Chinei – să ofere sprijin, astfel încât să putem avansa în studiul originilor (pandemiei) rapid și eficient”, transmite OMS.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook