China respinge solicitarea OMS de a porni o nouă investigație asupra originii SARS-Cov-2

China respinge solicitarea OMS de a porni o nouă investigație asupra originii SARS-Cov-2
Prima vizită a experților OMS la Wuhan. Foto: AP

China respinge solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a organiza o nouă anchetă pentru a determina originea coronavirusului, argumentând că susține eforturile „științifice”, nu pe cele „politice”, de a afla cum a pornit epidemia.

Prima vizită a experților OMS în China s-a desfășurat în ianuarie 2021, sub monitorizarea strictă a autorităților chineze. La acel moment nu s-a putut ajunge la o concluzie.

Joi, OMS a solicitat Chinei să ofere date neprelucrate cu privire la primele cazuri Covid, pentru a putea analiza originile bolii.

China a ripostat prin vice-ministrul de Externe, Ma Zhaoxu, care spune că țara sa nu a refuzat niciodată colaborarea, dar nu este de acord cu politizarea unei astfel de anchete.

„Suntem împotriva anchetelor politice… și a abandonării raportului comun” care a fost realizat după vizita OMS la Wuhan, spune el. „Susținem doar ancheta științifică.”

Raportul comun realizat după vizita OMS din ianuarie arată că ipoteza conform căreia virusul a trecut de la lilieci la om, prin intermediul unui alt animal, este cel mai plauzibil scenariu – în timp ce o scurgere de laborator este „extrem de improbabilă.”

„Concluziile și recomandările raportului comun realizat de China și OMS au fost recunoscute de comunitatea internațională și de comunitatea științifică.”

„Investigațiile ulterioare pot fi realizate pe baza acestui raport, în loc să pornim unul nou”, spune Ma Zhaoxu.

OMS a cerut guvernelor să coopereze pentru a accelera studiile privind originile pandemiei și să „depolitizeze situația”.

Sursa: France 24

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook