Epidemia Covid scade brusc în intensitate. Numărul de noi cazuri zilnice, mai mic cu 40% față de acum o lună

Epidemia Covid scade brusc în intensitate. Numărul de noi cazuri zilnice, mai mic cu 40% față de acum o lună

În decurs de o lună, numărul de noi cazuri zilnice înregistrate la nivel mondial a scăzut cu peste 40%. Dar nu în toate regiunile și nu întotdeauna cu aceeași viteză. De la aproape 740.000 pe zi la începutul lunii ianuarie, la „doar” 420.000 în prezent. De asemenea, a scăzut și numărul deceselor, cu 20% în două săptămâni.

Ceea ce aduce o rază de speranță după un an de pandemie, în care s-au înregistrat cel puțin 2,3 milioane de victime în întreaga lume. Dar nu trebuie să revendicăm victoria prea repede. Diferitele variante ale virusului se răspândesc cu viteză mare și rămânem cu speranța că vaccinarea va produce efecte semnificative.

Un declin provocat de Statele Unite

Începând cu luna octombrie 2020, Statele Unite au fost țara care „aducea” cel mai mare număr de contaminări zilnice. Dar situația s-a îmbunătățit în ultima lună. De la 250.000 de cazuri noi înregistrate zilnic la începutul lunii ianuarie, contorul a scăzut acum la aproape 100.000.

Al treilea val pare să ajungă la final în Statele Unite. Americanii au început să respecte cu mai mare strictețe gesturile de prevenție. „Poartă o mască!, a transmis neîncetat noul președinte democrat, Joe Biden, de la învestirea sa din 20 ianuarie. Dar nivelurile actuale de contaminare „rămân ridicate”, a avertizat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Vești bune de pe toate continentele

În afară de Statele Unite, multe țări din întreaga lume raportează o scădere a numărului de cazuri noi. Tendința este în unele cazuri ușoară și fragilă, ca în Franța și Germania, dar mai accentuată în Argentina, India și Japonia, de exemplu.

Este imposibil să stabilim listă de motive pentru aceste tendințe, dar unele ipoteze pot fi emise. Pe de o parte, multe dintre statele care se află în această situație au cunoscut un val epidemic destul de sever în iarnă și au luat măsuri restrictive în consecință. Unele, cum ar fi Irlanda, Anglia și Portugalia, au instituit măsuri de izolare, ducând la o scădere rapidă a contaminării.

În Europa, multe țări au introdus și controale la frontieră. În țările din emisfera sudică, sezonul estival care a început ar putea fi, de asemenea, benefic. Cercetătorii consideră că virusului „îi place” mai mult iarna, deoarece frigul slăbește sistemul imunitar al cetățenilor și sunt mai predispuși să rămână în locuri închise, favorizând transmiterea virusului.

Anumite regiuni, precum India, ar putea beneficia de dobândirea imunității colective. Numărul real al persoanelor deja infectate este mult mai mare decât cele 11 milioane rapotate oficial. „Cu peste 100 de milioane de cazuri înregistrate oficial în întreaga lume, putem considera că un început al imunității colective complică viața virusului și poate încetini răspândirea acestuia”, crede epidemiologul Antoine Flahault.

Rezultatele vaccinării în Israel

Cea mai avansată țară în privința vaccinării, Israel, pare să beneficieze deja de imunizare. Principalii indicatori – cazuri noi și spitalizări – au scăzut la toate categoriile de vârstă. În special în rândul celor peste 60 de ani, vaccinați cu prioritate, tendința este puternică. Conform celor mai recente date ale cercetătorului Eran Segal, contaminările și spitalizările din această grupă de vârstă au scăzut cu 56%, respectiv 42%, în timp ce acestea rămân la niveluri foarte ridicate în rândul celor cu vârsta sub 60 de ani.

În Marea Britanie, unde campania de vaccinare a început pe 8 decembrie, dar într-un ritm mai lent (și cu un timp mai lung între cele două doze), niciun efect nu este încă observat. Același lucru este valabil și în țările europene, ale căror locuitori au fost vaccinați treptat de la sfârșitul lunii decembrie.

Zone încă în roșu

Unele țări raportează încă o creștere a noilor cazuri zilnice. Este cazul celor situate în regiunea europeană a Balcanilor sau în Africa Centrală. Dar sistemul de screening este uneori limitat în statele africane mai puțin dezvoltate.

Mulți medici și epidemiologi avertizează împotriva răspândirii variantelor SARS-CoV-2, considerate a fi mai contagioase. Riscul este cu atât mai mare dacă măsurile care vizează limitarea contaminării sunt relaxate.

„La sfârșitul primei izolări, mulți oameni nici nu au vrut să audă despre un al doilea val. Nu ar trebui să lăsăm garda jos prea repede”, îndeamnă Antoine Flahault. Confruntată cu această „mare incertitudine”, Angela Merkel a anunțat, miercuri seară, prelungirea constrângerilor impuse până pe 7 martie.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook