Celulele T dezvoltate în urma răcelilor obișnuite protejează împotriva infectării cu SARS-CoV-2, arată un studiu britanic

Celulele T dezvoltate în urma răcelilor obișnuite protejează împotriva infectării cu SARS-CoV-2, arată un studiu britanic

Cercetătorii de la Imperial College London susțin că o răceală comună poate oferi un anumit grad de protecție împotriva Covid-19, dar atenționează oamenii că ar trebui totuși să se vaccineze. Persoanele cu niveluri ridicate de celule T de memorie dezvoltate în urma răcelilor obișnuite sunt mai puțin susceptibili de a se contamina cu Covid, potrivit unui nou studiu revizuit de experți independenți.

Cercetătorii consideră că descoperirile ar putea ajuta la realizarea modelului necesar pentru producerea de noi vaccinuri care oferă o imunitate de lungă durată și ar proteja împotriva variantelor actuale și viitoare de SARS-CoV-2.

Oamenii de știință britanici spun că nivelurile ridicate de celule T și rolul în combaterea Covid reprezintă o „descoperire importantă” – dar avertizează că „nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe asta” și au insistat că oamenii ar trebui să se vaccineze ca împotriva Covid.

Celulele T sunt un tip de globule albe care ajută la protejarea organismului de infectări.

Dr. Rhia Kundu, conducător al studiului, declară că „expunerea la virusul SARS-CoV-2 nu duce întotdeauna la infectare și am fost dornici să înțelegem de ce”.

„Am descoperit că nivelurile ridicate de celule T preexistente, create de organism atunci când sunt infectate cu alte coronavirusuri umane, cum ar fi răceala, pot proteja împotriva infectării cu Covid-19.

„Deși este o descoperire importantă, este doar o formă de protecție și aș sublinia că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe asta. „În schimb, cel mai bun mod de a te proteja împotriva Covid-19 este să fii vaccinat complet, inclusiv să primești doza de rapel.”

Studiul a început în septembrie 2020, când majoritatea oamenilor din Marea Britanie nu fuseseră infectați cu Covid-19.

Cercetarea a inclus 52 de persoane care au locuit cu persoane care a fost expuse la Covid.

Participanții au făcut teste PCR de la început, apoi după patru și șapte zile, pentru a determina dacă au dezvoltat boala.

Celulele T vizează proteinele interne

Probele de sânge au fost prelevate în termen de șase zile de la expunerea la virus, pentru a le permite cercetătorilor să analizeze nivelurile de celule T preexistente induse de infectările anterioare cu virusul gripal comun care au recunoscut și proteinele Covid.

Cercetătorii au descoperit că au existat niveluri semnificativ mai mari ale acestor celule T reactive încrucișate la cele 26 de persoane care nu s-au infectat, comparativ cu cele 26 de persoane care au contractat coronavirusul.

Studiul – publicat în Nature Communications – arată că celulele T vizează proteinele interne din SARS-CoV-2, mai degrabă decât proteina vârf de pe suprafața virusului.

Vaccinurile actuale nu induc un răspuns imun la aceste proteine ​​interne.

Profesorul Ajit Lalvani, autor principal al studiului și director al Unității de Cercetare pentru Protecția Sănătății a Infecțiilor Respiratorii NIHR de la Imperial, a declarat: „Studiul nostru oferă cele mai clare dovezi de până acum care indică faptul că celulele T induse de coronavirusurile comune joacă un rol protector împotriva infectării SARS-CoV -2.

Sursa: Sky News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook