Scoția| Femeile nevaccinate nu mai primesc tratament de fertilizare in vitro

Scoția| Femeile nevaccinate nu mai primesc tratament de fertilizare in vitro

Femeilor din Scoția care sperau să întemeieze familii prin procedura de fertilizare in vitro (FIV) li se anulează tratamentul, dacă nu sunt vaccinate complet. Guvernul scoțian spune că decizia de a „amâna temporar” procedurile a fost luată din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19 și a „preocupărilor cu privire la impactul asupra femeilor nevaccinate”, dacă se îmbolnăvesc.

Decizia a fost calificată drept „inumană” de Jackie Baillie, purtătorul de cuvânt al laburiștilor din Scoția, în timp ce experții în etică medicală și-au exprimat, de asemenea, îngrijorările legate de caracterul nedefinit al unei politici impuse pe baza unui risc teoretic de îmbolnăvire.

Femeilor care au primit o a doua doză în urmă cu mai mult de 12 săptămâni, dar care nu au primit încă rapelul, li se va întrerupe tratamentul, deoarece nu sunt considerate ca fiind complet vaccinate. Pacienții au fost informați că tratamentul se poate relua „la 10 zile de la primirea dozei 2”.

„Desigur, aș încuraja pe toată lumea să se vaccineze”, spune Baillie. „Dar regulile au fost confuze la început și a trata astfel femeile în cauză este inuman.”

Dileme etice

Schimbările au fost stabilite în ultima lună, în urma unui raport din octombrie care arăta că, din 89 de paciente gravide care s-au infectat și au avut nevoie de tratament în unitățile de terapie intensivă din Scoția, 88 au fost nevaccinate.

Mary Neal, expert în dreptul sănătății și etică la Universitatea Strathclyde, a declarat că o interdicție generală de a oferi un tratament din cauza riscurilor de a contracta o boală ridică dileme etice.

Deși consideră că este puțin probabil ca o contestație juridică să aibă succes în prezent, cei cărora li s-a refuzat tratamentul ar putea argumenta că sunt discriminați în mod ilegal din cauza incapacității lor de a concepe în mod natural.

O altă posibilă afirmație ar putea fi că li s-a refuzat dreptul la viață de familie, care este protejat de legislația drepturilor omului, spune ea.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook