Poate un tablou despre naștere să fie „blasfemic” și „obscen”? Poliția părea să creadă asta despre opera Monicăi Sjöö

Poate un tablou despre naștere să fie „blasfemic” și „obscen”? Poliția părea să creadă asta despre opera Monicăi Sjöö
  • Monica Sjöö a fost o artistă suedeză-britanică care și-a dedicat viața campaniilor pentru libertate și egalitate.
  • Sjöö a pictat și zeița antică pe care o vedea ca sursa întregii vieți.
  • María Berrío prezintă adesea personaje parțial păsări, parțial pești plasate în natură sau pe ținuturi străine „ca o meditație asupra experienței imigrantului.”

Unii oameni spun că Luna istoriei femeilor este un truc – un istoric din revista Time a numit-o chiar o greșeală, scrie The Guardian. În 2024, mai trebuie să ne rezervăm o lună pentru a onora realizările femeilor? Ce facem în restul anului: există 11 luni de istorie dedicate bărbaților?

Întrebarea dacă sărbătorile ca aceasta păstrează femeile ca un subset al societății este valabilă. Dar, Luna istoriei femeilor este un moment pentru a reflecta asupra celor care au venit înainte, ale căror voci au fost suprimate, dar care au izbucnit, astfel încât să ne putem bucura de libertățile pe care le avem astăzi. Este, de asemenea, un moment pentru a auzi povești nespuse suprimate de patriarhie.

Monica Sjöö, care a murit în 2005, a fost o artistă suedeză-britanică care și-a dedicat viața campaniilor pentru libertate și egalitate. Prin pictură, ea a onorat femei precum activista Emma Goldman, care a fost închisă pentru că a distribuit materiale în sprijinul controlului nașterii. Prin sacrificiile unor pionieri precum Goldman, femeile pot trăi astăzi mai în siguranță.

Sjöö a pictat și zeița antică pe care o vedea ca sursa întregii vieți. În pictura ei din 1968, „Dumnezeu care dă naștere”, ea înfățișează o femeie în curs de a avea un copil, o imagine în cea mai mare parte invizibilă în istoria artei. În urmă cu aproximativ 54 de ani, când a fost expus pentru prima dată, tabloul a fost confiscat de poliție după ce cineva s-a plâns că este „blasfemic” și „obscen”. Deși nu au fost aduse acuzații, acesta nu numai că a fost un atac la adresa operei artistului, ci a insultat actul de a naște.

Maria Berrio și suprimarea sistemelor patriarhale

Pentru a înțelege suprimarea sistemelor patriarhale la nivel individual, putem analiza picturile-colaj caleidoscopice ale artistei născute în Columbia, María Berrío. Ea prezintă adesea personaje parțial păsări, parțial pești plasate în natură sau pe ținuturi străine „ca o meditație asupra experienței imigrantului”. În seria sa din 2017 „The Nightingale 1–3”, ea prezintă figuri cu aripi care au fost tăiate, simbolizând, după cum spune Berrío, „migrații eșuate… încercări dejucate de a ajunge pe țări străine”.

A tăia aripile cuiva poate fi o metaforă a controlului patriarhal. Dar lucrările lui Berrio oferă și speranță. Prezentând aceste figuri hibridizate, ea dă glas ambițiilor lor și arată cum se pot deplasa liber dincolo de limitele unei singure lumi.

Într-o altă lucrare legată de serie, „Syzygy”, Berrío arată o figură cu doi prieteni care își reconstruiesc aripile, „pavează un drum spre eliberare”, spune artista. Acest lucru nu arată doar puterea diferenței în figura înaripată, ci și puterea colectivismului și a comunității – este nevoie de echipe pentru a construi o lume nouă. În colțul tabloului sunt instrucțiuni despre cum să construiești aripile cu sloganul Como ser libre (Cum să fii liber).

Puterea artei – și puterea de a vedea mai multe narațiuni, altele decât cea patriarhală dominantă – este de a ne arăta căi alternative către libertate. „Visul meu este că pot realiza o pictură care să facă ceea ce lucrările altora au făcut pentru mine”, mi-a spus Berrío. „Există piese cu care am stat în fața și care m-au transportat într-un univers complet diferit.”

La fel ca instrucțiunile ascunse în operele ei de artă, lucrările lui Berrío ne învață să-i susținem pe cei asupriți, să îmbrățișăm diferite puncte de vedere și să lucrăm împreună pentru a activa schimbarea. A considera adevărurile fundamentale „obscene” înseamnă a crea fricțiuni între oameni și societăți pentru a menține controlul patriarhal. În această lună a istoriei femeilor, trebuie să ne uităm la narațiunile trecute și prezente pentru instrucțiuni despre cum putem construi o lume mai bună.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook