Wuhan| 1 an de la anunțul primului deces provocat de Covid. „Acum, este cel mai sigur oraș din lume”

Wuhan| 1 an de la anunțul primului deces provocat de Covid. „Acum, este cel mai sigur oraș din lume”

Numele primei victime nu a fost niciodată făcut public. Știm doar că este un bărbat în vârstă de 61 de ani care a frecventat piața Huanan, primul focar al epidemiei. 

Momentul a trecut neobservat astăzi, la Wuhan, întrucât China încearcă să-și șteargă imaginea de epicentru Covid-19. Pe 11 ianuarie 2020, China a anunțat că primul deces cauzat de coronavirus, care fusese înregistrat cu două zile mai devreme în metropola cu 11 milioane de locuitori. Peste 1,9 milioane de oameni și-au pierdut viața, pe plan global, ca urmare a epidemiei. La Wuhan, ca și în alte părți ale Chinei, pandemia a fost blocată în primăvară, iar numărul oficial al victimelor a rămas la valoarea de 4.634 de la mijlocul lunii mai, chiar dacă cifră este contestată.

Locuitorii își desfășoară activitatea în mod normal astăzi, în timp ce canalele mass-media ale regimului comunist au pus sub tăcere „aniversarea” de un an. „Wuhan este cel mai sigur oraș din China și chiar din lume, acum”, se lăudă Xiong Liansheng, 60 de ani, într-un parc unde pensionarii dansează sau își fac exercițiile de dimineață, unii cu măști pe față. „Locuitorii respectă măsurile preventive. Chiar și nepotul meu poartă o mască atunci când iese, și are doar doi ani”, adaugă Xiong Liansheng.

Renașterea epidemică

China a fost criticată pentru cum a gestionat izbucnirea epidemiei. Medicii din Wuhan care au menționat existența virusului au fost acuzați că au răspândit zvonuri. Numele primei victime nu a fost niciodată făcut public. Știm doar că este un bărbat de 61 de ani care obișnuia să meargă la piața Huanan pentru a-și face cumpărăturile. Piața, considerată primul focar major al epidemiei, a fost închisă pe 1 ianuarie 2020.

Astăzi, piața este încă închisă. Guvernul chinez nu a permis experților independenți să investigheze la fața locului și o misiune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care trebuia să aibă loc în China săptămâna trecută a trebuit să-și amâne vizita. Mai la nord, țara se confruntă cu o reapariție a epidemiei, în Hebei, provincia care înconjoară Beijingul. 100 de contaminări au fost depistate în ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră la nivel național, din iulie. 18 milioane de locuitori din două mari municipalități nu au voie să părăsească granițele municipiului lor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook