Varianta Delta spulberă visul imunizării colective prin vaccinare. „A devenit un mit”, spune șeful campaniei de vaccinare din Marea Britanie

Varianta Delta spulberă visul imunizării colective prin vaccinare. „A devenit un mit”, spune șeful campaniei de vaccinare din Marea Britanie

În fața variantei Delta și a contagiozității sale ridicate, pare iluzorie realizarea imunității colective bazându-ne doar pe vaccinuri, dar ele rămân cruciale pentru a combate pandemia Covid. În ultimele luni, imunitatea colectivă a fost văzută ca o cheie a ieșirii din criză. A fost doar un vis? Totul depinde de definiția pe care o adoptăm, spun experții.

„Dacă ne punem întrebarea: este vaccinul suficient pentru a reduce și controla epidemia?, răspunsul este ‘Nu'”, spune epidemiologul Mircea Sofonea. „Sunt implicați doi parametri: contagiozitatea intrinsecă a virusului și eficacitatea vaccinului împotriva infectării”, continuă el.

Prag de imunitate de 90%

Acum dominantă, varianta Delta este considerată a fi cu 60% mai transmisibilă decât precedenta (Alpha) și de două ori mai transmisibilă decât virusul istoric. Cu cât un virus este mai contagios, cu atât crește pragul necesar pentru a atinge imunitatea colectivă (care se obține prin vaccinuri sau infectări naturale).

„Teoretic, este o formulă foarte ușor de calculat”, explică epidemiologul Antoine Flahault. Calculul se bazează pe rata de reproducere de bază a virusului (sau R0), care reprezintă numărul de persoane contaminate de o persoană infectată, în absența măsurilor de control.

Pentru virusul istoric (la R0 = 3), pragul de imunitate colectivă a fost estimat „la 66%”, amintește profesorul Flahault. Dar „dacă R0 este 8, ca în cazul variantei Delta, ajungem la 90%”, continuă el.

Vaccinuri mai puțin eficiente

Însă, pragul ar putea fi atins dacă vaccinurile ar fi 100% eficiente împotriva infectării. Dar nu este cazul.

Conform datelor publicate marți de oficialii americani, eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna a scăzut de la 91% la 66% de când Delta a devenit dominantă în Statele Unite.

În plus, eficacitatea scade în timp: de la 88% la 74% după cinci până la șase luni pentru Pfizer și de la 77% la 67% după patru până la cinci luni pentru AstraZeneca.

„Suntem într-o situație în care imunitatea colectivă nu este o posibilitate, deoarece virusul infectează persoanele vaccinate”, le-a spus profesorul Andrew Pollard (Universitatea din Oxford) parlamentarilor britanici, pe 10 august.

Gesturi de protecție

Chiar dacă imunitatea colectivă prin vaccinare a devenit „un mit”, folosind termenii prof. Pollard, experții insistă că vaccinurile sunt esențiale.

„Ceea ce susțin oamenii de știință este protejarea unui număr cât mai mare de oameni”, spune prof. Flahault. Vaccinurile rămân foarte eficiente în prevenirea formelor grave și a spitalizărilor.

Încă este posibil „să se obțină imunitate colectivă, dar nu numai prin vaccinare”, spune Mircea Sofonea. Strategia implică respectarea „obligației de a purta mască și de menținerea distanțării” pentru a reduce răspândirea virusului și, prin urmare, pentru a reduce riscurile cât mai mult posibil.

Sursa: Sud Ouest

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook