Persoanele infectate cu varianta Delta pot răspândi virusul indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, arată un studiu preliminar

Persoanele infectate cu varianta Delta pot răspândi virusul indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, arată un studiu preliminar

Un studiu preliminar arată că varianta Delta este capabilă să se multiplice la nivelul nasului persoanelor vaccinate în același grad ca și când nu ar fi fost vaccinate. Virusul este la fel de infecțios, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate pot transmite virusul și infecta pe alții.

Studii anterioare realizate în spitale din India, SUA, sau Finlanda au demonstrat că persoanele infectate cu varianta Delta a SARS-Cov-2 pot avea cantități virale mari, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu. Următorul pas logic a fost să se stabilească dacă persoanele vaccinate ar putea transmite virusul. Mulți experți au bănuit că este cazul, dar până la acest studiu aspectul nu a fost dovedit în laborator.

„Suntem primii care demonstrează, din câte știu, că virusul poate fi transmis de persoanele complet vaccinate care s-au infectat”, spune Kasen Riemersma, virusolog al Universității din Wisconsin și unul dintre autorii studiului.

„Delta poate pătrunde în organismul uman după vaccinare, în comparație cu variantele non-Delta”, deoarece este extrem de infecțioasă și evită răspunsul imun, spune Ravindra Gupta, microbiolog la Universitatea din Cambridge. Laboratorul lui Gupta a fost unul dintre primele care a descoperit că personalul medical complet vaccinat se pot infecta cu Delta.

Descoperire alarmantă

Dacă descoperirea studiului din Wisconsin este confirmată, înseamnă că persoanele vaccinate infectate – dintre care multe nu dezvoltă simptome Covid – pot răspândi, fără să știe, virusul. „Este o constatare alarmantă”, explică Katarina Grande, supraveghetor de sănătate publică și conducătorul echipei de date Covid-19 din regiunile Madison și Dane.

Ceea ce îl îngirjoreaza pe Eric Topol, fondatorul și director al Scripps Research Translational Institute, este că persoanele complet vaccinate care sunt infectate cu varianta Delta pot transmite virusul și acest lucru se poate întâmpla la o rată mai mare decât în cazul tulpinilor anterioare. „De aceea măștile și măsurile de prevenție sunt importante, chiar și pentru persoanele vaccinate”, spune el.

Transmiterea variantei Delta poate fi mult mai mare decât cea estimată în prezent, potrivit lui Ethan Berke, ofițer șef de sănătate publică al UnitedHealth Group. Cercetările lui Berke arată că testarea frecventă cu rezultate rapide, chiar dacă preliminare, poate fi foarte eficientă în reducerea epidemiei. Berke nu a fost implicat în studiul din Wisconsin.

Chiar dacă studiul s-a bazat pe o singura regiune, oferă o perspectivă importantă asupra modului în care oamenii pot răspândi virusul, indiferent dacă sunt complet vaccinați sau nu. „Perspectiva este incredibil de utilă, pe măsură ce organizațiile dezvoltă politici privind testarea, distanțarea și vaccinarea”, spune Berke.

De unde știm că virusul din eșantion este infecțios?

Oamenii de știință au folosit o măsurătoare numită ciclu de prag (Ct) care, utilizează coloranți ce se activează pentru a determina cantitatea de ARN viral din nas.

„Virusul SARS-CoV-2 infectează nasul și căile respiratorii superioare. Este foarte dificil să obții un nivel ridicat de anticorpi care să reziste perioade lungi de timp în acea zonă. Sistemul imunitar nu este conceput pentru a susține niveluri ridicate de anticorpi în respectivele zone ale corpului, spune Gupta.

Valorile Ct se corelează cu încărcătura virală (numărul de particule virale prezente în organism). Atunci când cantitatea virală trece de un anumit prag, cercetătorii se așteaptă ca o persoană infectată să transmită virusul și să-i infecteze pe alții. Studiul din Wisconsin a analizat tampoanele nazale obținute de la 719 voluntari (atât persoane nevaccinate cât și complet vaccinate), care au fost testate pozitiv, și au constatat că 68% dintre pacienții vaccinați prezentau încărcături virale foarte mari. Încărcarea virală ridicată este un semn că virusul se reproduce, spune Gupta.

Pentru a descoperi dacă tampoanele nazale conțineau particule virale infecțioase, cercetătorii din Wisconsin au cultivat virusul din 55 de probe (atât de la persoanele vaccinate, cât și de la cei nevaccinați, care au dat rezultate pozitive) în celule speciale predispuse la infectarea cu SARS-CoV-2. Echipa lui Grande a detectat virusuri infecțioase la aproape toată lumea: la 88% dintre persoanele nevaccinate și 95% dintre persoanele vaccinate.

Dacă persoanele vaccinate pot produce în continuare particule infecțioase, înseamnă că pot răspândi virusul la fel de ușor ca și cei care nu sunt vaccinați.

Măștile și vaccinarea sunt necesare pentru a preveni transmiterea virală

Deși vaccinurile autorizate previn formele severe de Covid și decesele, ele oferă o protecție scăzută în rândul persoanelor în vârstă, a celor cu sistemul imunitar slăbit sau care au și alte afecțiuni medicale.

„Avem nevoie de mai multe informații despre varianta Delta pentru a înțelege mai bine cum funcționează și cum poate fi transmisă, astfel încât să ne protejăm în mod corect acasă, la locul de muncă și în interiorul comunităților noastre”, spune Berke. „Între timp, igiena de bază, inclusiv masca, distanțarea, testarea regulată și vaccinurile vor continua să joace un rol vital în încetinirea transmiterii și prevenirea formelor grave și deceselor”.

Sursa: National Geographic

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook