Vaccinul anti-Covid de la Valneva, bazat pe tehnologia clasică, are rezultate „impresionante”. „Este superior serului AstraZeneca”

Vaccinul anti-Covid de la Valneva, bazat pe tehnologia clasică, are rezultate „impresionante”. „Este superior serului AstraZeneca”

Laboratorul franco-austriac Valneva raportează rezultate preliminare „impresionante” în urma studiilor de fază 3 ale vaccinului anti-Covid pe care îl produce. „Studiul și-a îndeplinit cele două obiective principale”, declară laboratorul într-un comunicat de presă.

În comparație cu vaccinul produs de AstraZeneca, serul „a demonstrat superioritate în ceea ce privește titrurile medii de anticorpi neutralizanți (…) și similaritate în ceea ce privește rata de seroconversie (SCR mai mare de 95% în ambele grupuri analizate) la două săptămâni după a doua doză (adică în ziua 43) la adulți cu vârsta peste 30 de ani”.

Anunțul vine la aproximativ o lună după ce guvernul britanic a reziliat contractul pentru 100 de milioane de doze. Guvernul francez a dat atunci asigurări că Uniunea Europeană este încă interesată de vaccinul Valneva și continuă negocierile.

O soluție „alternativă” pentru persoanele care nu au fost încă vaccinate

4.012 de participanți cu vârsta de 18 ani și peste au fost recrutați în Marea Britanie ca parte a studiului esențial de fază 3. Vaccinul a fost „în general bine tolerat”, spune Valneva: „Toleranța profilului VLA2001 a fost statistic mai favorabilă comparativ cu celelalte vaccinuri utilizate în studiu”.

„Este o abordare tradițională de fabricare față de vaccinurile care au fost lansate până în prezent în Marea Britanie, Europa și SUA, iar rezultatele sugerează că acest candidat poate fi util în lupta împotriva pandemiei „, spune Adam Finn, investigatorul principal al procesului și profesor de pediatrie la Universitatea din Bristol, citat în comunicatul de presă.

Pentru Thomas Lingelbach, CEO al Valneva, „rezultatele excelente confirmă beneficiile asociate adesea cu vaccinurile cu virus integral inactivat”. Laboratorul dorește să-și înregistreze vaccinul „cât mai repede posibil” pentru a „oferi o soluție alternativă de vaccinare persoanelor care nu au fost încă imunizate”.

Valneva „a început deja procedura de autorizare cu Agenția Britanică de Sănătate (MHRA)”, care necesită „o validare finală a unuia dintre testele utilizate în studiu”, aflat în prezent „în curs”. De asemenea, pregătește „o prezentare treptată a dosarului către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), ca parte a unei cereri de autorizare condiționată”.

Valneva este o companie de biotehnologie care creează un vaccin anti-Covid cu virus inactivat. Este o tehnologie tradițională de producere a vaccinurilor, utilizată timp de 60-70 ani, cu metode consacrate și un nivel înalt de siguranță. Majoritatea vaccinurilor antigripale și multe vaccinuri pentru copii utilizează această tehnologie. În prezent, este singurul vaccin cu virus inactivat împotriva Covid-19 aflat în stadiul de studii clinice intervenționale în Europa.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook