Un antidepresiv folosit pe scară largă scade cu două treimi riscul de spitalizare al bolnavilor Covid-19, arată un nou studiu

Un antidepresiv folosit pe scară largă scade cu două treimi riscul de spitalizare al bolnavilor Covid-19, arată un nou studiu

Rezultatele unui amplu studiu clinic realizat în Brazilia arată că medicamentul fluvoxamină a redus cu o treime rata de spitalizare sau de observare medicală prelungită în rândul pacienților cu Covid. Datele indică faptul că antidepresivul a redus considerabil riscul ca pacienții vulnerabili să fie spitalizați cu Covid.

Fluvoxamina a fost prescrisă în ultimii 30 de ani ca tratament pentru tulburarea obsesivo-compulsivă. După ce coronavirusul a început să se răspândească, cercetătorii au fost atrași să folosească medicamentul datorită capacității sale de a reduce inflamația.

Mai multe studii legate de fluvoxamină au fost realizate de la începutul pandemiei, cu rezultate promițătoare, dar niciunul nu a fost la fel de amplu sau de convingător ca cel publicat miercuri de un grup de cercetători din Canada, Statele Unite și Brazilia, spun oamenii de știință. Pentru cei aproape 1.700 de pacienți Covid din Brazilia cărora li s-a administrat fie fluvoxamină, fie un placebo, medicamentul a redus cu o treime nevoia de spitalizare sau de observare medicală prelungită, arată studiul publicat în The Lancet Global Health.

Cercetarea a fost realizată în 11 spitale braziliene și au participat pacienții Covid care prezentau cel puțin un factor de risc de a dezvolta forme grave ale bolii (probleme cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet, boli pulmonare, obezitate etc.). Jumătate dintre ei au primit medicamente antidepresive de două ori pe zi, timp de zece zile, iar cealaltă jumătate a primit un placebo.

Unii pacienți nu au tolerat medicamentul și au încetat să-l mai ia, a spus studiul, semn că este posibil ca oamenii de știință să nu fi identificat încă doza ideală. Dar, printre cei care au urmat în mare măsură ordinele medicilor, beneficiile au fost și mai izbitoare. Pentru ei, medicamentul a redus nevoia de spitalizare cu două treimi, dar și riscul de deces: un singur pacient Covid care a primit fluvoxamină a murit, în comparație cu 12 cărora li s-a administrat un placebo.

Pacienți rari

„Pacienții care au urmat tratamentul au avut un risc de spitalizare cu 66% mai mic, iar rata mortalității a scăzut cu 91%. Rezultatele sunt îmbucurătoare”, spune dr. Nicolas Hoertel, psihiatru la spitalul Corentin-Celton (Issy-les-Moulineaux, AP-HP) . „Este un studiu independent, cu o metodologie foarte solidă, care confirmă alte constatări care se îndreaptă în aceeași direcție”.

Trebuie spus că medicul este unul dintre primii din lume care s-a interesat îndeaproape de această moleculă, după ce a remarcat că foarte puțini pacienți din secția sa de psihiatrie au contractat SARS-Cov-2, în ciuda numărului mare de infectări în rândul personalului medical. A analizat apoi fișele medicale a 7.200 de pacienți internați cu Covid în spitalele publice pariziene între ianuarie și aprilie 2020. A constatat că pacienții cărora li se administrau antidepresive se îmbolnăveau într-o proportie mult mai mică.

Probleme nerezolvate

Dincolo de problema dozajului, studiul lasă și alte întrebări nerezolvate, potrivit oamenilor de știință. Penny Ward, profesor de medicină farmaceutică la King’s College din Londra, spune că, pe de o parte, beneficiile medicamentului par să provină din reducerea nevoii de observare medicală extinsă, pe care studiul a urmărit-o alături de nevoia de spitalizare. Majoritatea pacienților din studiu erau nevaccinați, a spus profesorul Ward, așa că nu este clar cât de bine ar funcționa medicamentul pentru cei vaccinați.

Deoarece fluvoxamina este deja aprobată pentru tratarea O.C.D., medicii o pot prescrie „off-label” pentru Covid. Dar dr. Boulware spune că cererea a crescut foarte puțin în timpul pandemiei, spre deosebire de alte medicamente cu mult mai puțin sprijin științific, dar care au fost intens utilizate, cum ar fi hidroxiclorochina și ivermectina.

În SUA, autoritățile de reglementare a medicamentelor au spus în trecut că sunt necesare studii mai mari pentru a evalua utilizarea fluvoxaminei pentru tratarea Covid, dar oamenii de știință se așteaptă ca recomandările să se schimbe, în urma noului studiu.

De asemenea, se așteaptă ca noile descoperiri să sporească popularitatea medicamentului în țările mai puțin bogate: o schemă de tratament pe 10 zile costă aproximativ 4 dolari.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook