Experimentul de vaccinare în masă a locuitorilor unui oraș ucrainean a funcționat. Rate foarte mici de infectare și nicio spitalizare legată de Covid

Experimentul de vaccinare în masă a locuitorilor unui oraș ucrainean a funcționat. Rate foarte mici de infectare și nicio spitalizare legată de Covid
Capitala Kiev este grav afectată de epidemia Covid, ca și alte regiuni din Ucraina care au rate mici de vaccinare. Foto: AP

Un experiment realizat în Ucraina – o campanie agresivă de vaccinare a tuturor locuitorilor unui oraș mic – a dat rezultatele așteptate: rate foarte scăzute de infectare și nicio spitalizare Covid-19. În aprilie, când Ucraina nu avea încă stocuri de vaccinuri, doar anumite categorii ale populației, cum ar fi profesorii și medicii, aveau voie să se vaccineze. Dar Ministerul Sănătății a făcut o excepție pentru orașul Morshyn din vestul Ucrainei și a permis autorităților locale de sănătate să încerce să-i vaccineze pe toți cei 6.000 de locuitori.

Morshyn a fost ales parțial pentru că economia sa, care depinde de turismul balnear și pentru că se credea că oamenii vor fi receptivi la vaccinare.

Planul era ca 70% dintre cetățeni să primească o primă doză de vaccin în prima lună. Dar, în ciuda stimulentelor economice, neîncrederea în vaccinuri a reprezentat inițial un obstacol.

Autoritățile din orasul Morshyn au schimbat tactica.

„Ne-am dat seama că trebuie să sunăm fiecare persoană în parte”, spune dr. Henadiy Yukshynsky, medicul șef al orașului. „Am creat cinci echipe speciale care au contactat oamenii și au explicat tuturor nevoia de vaccinare.”

Campanii de conștientizare

Autoritățile locale au postat panouri publicitare, au realizat videoclipuri difuzate apoi pe rețelele de socializare și în mass-media.

În cele din urmă a fost nevoie de două luni pentru a vaccina 72% dintre locuitorii orașului, cu mult mai mult decât rata națională de 16% a Ucrainei, care este cea mai scăzută din Europa.

În toată țara, ratele de infectare și spitalizare sunt în creștere, cu o medie de 21.364 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână. Rata mortalității în Ucraina este mai mare acum decât în ​​timpul primului val Covid-19, cu o medie de 538 de decese pe zi, iar mai multe zone ale țării au fost desemnate „zone roșii” și plasate în carantină.

Dar viața în Morshyn și-a reluat cursul normal. Nu are niciun pacient internat cu Covid-19 și doar 19 cazuri active, 15 dintre ele la persoane care nu au fost vaccinate.

Sursa: World News Era

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook