Tanzania se bazează pe Dumnezeu pentru a se proteja de coronavirus și refuză să-și sacrifice economia

Tanzania se bazează pe Dumnezeu pentru a se proteja de coronavirus și refuză să-și sacrifice economia

Președintele John Magufuli respinge ideea de izolare și încetare a activităților, punând la îndoială public pericolul virusului.

Președintele tanzanian, John Magufuli, i-a chemat pe concetățenii săi să apeleze la Dumnezeu și să mențină funcțională mașina economică dar pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc, unii solicită acțiuni mai dure.

În timp ce multe țări africane au plasat teritoriul lor în izolare, Tanzania nu a ales această cale. Sistemul școlar este închis dar stațiile de autobuz și piețele sunt tot aglomerate.

Magufuli, supranumit Buldozerul („tingatinga” în limba swahili), este unul dintre puținii lideri mondiali care încă se îndoiesc de pericolul pandemiei Covid-19, cel puțin în public.

„Este timpul să ne consolidăm credința și să continuăm să ne rugăm lui Dumnezeu, decât să depindem de măști. Nu încetați să mergeți la biserici și moschei pentru a va ruga, a spus într-o biserică din Dodoma, capitala politică a Tanzaniei. Sunt sigur că virusul va dispărea cum au disparut si altele inaintea lui. În Vinerea Mare, a făcut comentarii similare, spunând că Dumnezeu îi va proteja pe tanzanieni de virus.

„Negarea președintelui”

Țara cu aproape 60 de milioane de locuitori a declarat primul caz de coronavirus pe 16 martie, iar numărul de persoane infectate a crescut în zece zile, de la 32 de cazuri și 3 decese la 254 de cazuri și 10 morti, luni, 20 aprilie.

„Sunt nemulțumit de lipsa de seriozitate a guvernului, de lipsa de transparență a numărului de cazuri și de decese, precum și de negarea epidemiei de către președinte”, a declarat pentru AFP Zitto Kabwe, care conduce unul dintre partidele de opoziție din Tanzania, Alianța pentru schimbare și transparență (ACT).

Kabwe pledează pentru izolarea capitalei economice, Dar es Salaam și a orașelelor Arusha (nord), Mwanza (nord-vest) și Dodoma (centru), precum și pentru izolatea completă a arhipelagului turistic din Zanzibar.

Dar președintele Magufuli nu a fost de acord și, cu toate că a cerut tanzanienilor să evite „adunările inutile”, în același timp i-a încurajat să continue să lucreze normal. „Să continuăm să muncim din greu pentru a ne construi națiunea. Coronavirusul nu este și nu ar trebui să fie un motiv pentru a opri munca. Fermierii trebuie să profite de ploile actuale, sectorul industrial trebuie să continue să producă și nu văd încetarea proiectelor de dezvoltare ”, a spus el.

„De fapt, coronavirusul nu ar trebui să fie în niciun caz un motiv pentru a ne distruge economia”, a insistat el. Economia țării a fost deja grav afectată de pandemie, fluxul de turiști care vizitează parcurile naționale sau se bucură de plajele tanzaniene s-a oprit complet. Sectorul turistic este principala sursă de venit pentru țară.

Pe străzile din Dar es Salaam, capitala Tanzaniei, locuitorii spun că se tem de virus și fac tot ce pot pentru a-l preveni în timp ce continuă să-și câștige pâinea.

Șoferul de taxi-motocicletă, Hemedi Masoud, cere clienților săi „să se spele pe mâini înainte de a urca pe motocicletă”. „Problema”, adaugă el, „este că am o singură cască pe care clienții mei trebuie să o împartă”.

El și colegii săi așteaptă clientii într-un loc foarte aglomerat înconjurat de vânzători stradali. „Sunt foarte speriat de coronavirus și este riscant (să fiu) aici, dar nu pot sa nu să vin. Familia mea trebuie să mănânce și de aici îmi câștig banii.”.

Guvernul a interzis autobuzelor să ia mai mulți pasageri decât numărul de locuri, dar acest lucru a dus la aglomerație în timpul orelor de vârf.

„A muri de foame acasă”

Ca și în cazul multor persoane modeste de pe continent, perspectiva izolării este de neconceput. „Nu mă rog pentru izolare pentru că, deși astfel am evita cu siguranță coronavirusul, vom muri de foame acasă. Viața trebuie să continue și Dumnezeu ne va proteja ”, spune Anna John, un vânzător din Capitală.

Miriam, vânzătoare de încălțăminte, explică faptul că unii dintre clienții ei nu vor să se spele pe mâini, dar „nu are de ales” pentru că „are nevoie de banii lor”.

Liderul opoziției, Freeman Mbowe, a criticat politica șefului statului, acuzându-l că este preocupat doar de „salvarea economiei și a proiectelor sale de infrastructură”.

Experții pun sub semnul întrebării relevanța izolarii stricte în Africa, unde locuiesc milioane de cetățeni săraci și pledează pentru politici de testare în masă și ajutor direct celor mai vulnerabili.

Tara vecina, Burundi, a decis, de asemenea, să lase viața să-și continue cursul aproape normal. Cele două țări organizează anul acesta alegeri prezidențiale, în mai pentru Burundi și octombrie pentru Tanzania.

Sursa: Le Monde

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook