Raluca Aprodu pregătește rolul principal la montării „Hedda Gabler”

  • Teatrul Național București (TNB) anunță începerea repetițiilor spectacolului „Hedda Gabler”, în regia lui Thomas Ostermeier.
  • Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.
  • rolul Hedda rămâne unul dintre cele mai dificile din repertoriul teatral.

Teatrul Național București (TNB) anunță începerea repetițiilor spectacolului „Hedda Gabler”, în regia lui Thomas Ostermeier.
Ostermeier este unul dintre cei mai importanți regizori europeni. „Este cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social”, arată un comunicat al TNB.
Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România. Regizorul aduce pe scena Sălii „Ion Caramitru” a TNB piesa „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii Raluca Aprodu, Crina Semciuc, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean, Marius Manole și Lari Giorgescu. Echipa de creație este compusă din Jan Peppelbaum (decoruri), Ruxandra Bușneag (costume), Malte Beckenbach (muzică). De video s-a ocupat Sebastien Dupouey.

Ostermeier aduce în prezent probleme clasice

Premiera oficială a spectacolului „Hedda Gabler” va avea loc pe 13 aprilie, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național din București.
„Hedda Gabler” este o piesă de teatru scrisă de Henrik Ibsen în jurul anului 1890. Este considerată de majoritatea criticilor ca fiind reprezentativă pentru dramaturgia secolului XlX. Este una dintre piesele din perioada târzie a dramaturgului norvegian. Accentul creației acestuia se deplasează deja spre analiza problemelor individului în fața presiunii sociale. De altfel rolul Hedda rămâne unul dintre cele mai dificile din repertoriul teatral.
Thomas Ostermeier este considerat o figură de prim-plan a teatrului contemporan. Estge director artistic al reputatului teatru Schaubühne am Lehniner Plaz din Berlin, artist asociat al Festivalului de la Avignon. A primit Premiul Europa pentru Noi Realități Teatrale și semnează peste 50 de spectacole în Germania și în lume.
Printre premiile pe care le-a primit se numără Premiul Friedrich-Luft (Măsură pentru măsură), Grand Prix de la Critique și Premiul Criticilor din Barcelona (Hamlet, 2009). Thomas Ostermeier a primit, în 2011, și Leul de Aur la Bienala de la Veneția pentru întreaga sa operă. A fost distins de Ministerul Francez pentru Cultură și Comunicare cu titlul de „Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres”.
Ostermaier a semnat o adaptare a piesei lui Ibsen și în 2005, pentru Schaubühne Berlin.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook