Capitala Verde a Europei în 2024 este Valencia. Paola Llobet: „În fiecare an, încercăm să îmbunătățim puțin mai mult”

Capitala Verde a Europei în 2024 este Valencia. Paola Llobet: „În fiecare an, încercăm să îmbunătățim puțin mai mult”
  • Titlul de Capitală Verde este acordat anual unui oraș din Europa care oferă un exemplu de mediu pe care alții să-l urmeze.
  • Câștigătorii anteriori au inclus, printre altele, Tallinn, Estonia și Oslo, Norvegia.
  • Anul acesta, în onoarea statutului său de Capitală Verde, Valencia sărbătorește prima sa „Green Fallas”.

Valencia a fost de mult timp unul dintre cele mai însorite orașe din Spania, datorită locației sale privilegiate pe Marea Mediterană. Acum, se poate pretinde, de asemenea, că este și cel mai durabil oraș, după ce a câștigat râvnitul titlu de Capitală Verde a Europei, scrie CNN.

Comisia Europeană a analizat cele 5 milioane de metri pătrați de spațiu verde din Valencia. Potrivit Raportului Comisiei, 97% dintre rezidenți locuiesc la mai puțin de 300 de metri de o zonă verde majoră. Fie că este vorba de popularele plaje de nisip din Marea Mediterană sau de laguna mlăștinoasă din Albufera, unde este cultivat orezul paella din Valencia.

Titlul de Capitală Verde este acordat anual unui oraș din Europa care oferă un exemplu de mediu pe care alții să-l urmeze. Comisia Europeană acordă câștigătorului 600.000 de euro pentru a finanța programe și mai durabile. Adevăratul premiu, însă, este impulsul de marketing care vine cu acreditările ecologice certificate ale unui oraș.

Câștigătorii anteriori au inclus, printre altele, Tallinn, Estonia și Oslo, Norvegia.

„Cred că este o recunoaștere de către Comunitatea Europeană a muncii noastre comune”, spune Paola Llobet, consilierul pentru turism și inovare din Valencia. „Este ceva pe care noi, ca o comunitate, îl construim de ani de zile, în cartiere. Ne-am protejat livezile, plajele, marea, parcul natural Albufera și multe altele.”

Vizitatorii potențiali trebuie doar să se uite la o hartă a orașului pentru a vedea cel mai izbitor exemplu de spații verzi din Valencia: Parcul Natural Turia, o albie transformată care străbate orașul pe o distanță de 9 kilometri.

Capodopera futuristă

După o inundație mortală din 1957, râul a fost redirecționat și Turia a fost programată să devină o autostradă cu mai multe benzi. Opoziția publică a zădărnicit însă dezvoltarea, dând naștere unei mișcări care a cerut mai mult spațiu verde în centrul orașului.

Astăzi, Turia a devenit un spațiu comunal prețuit: o panglică verde care leagă livezile de fructe de la periferie de Marea Mediterană. Weekend-urile sunt pline de jocuri de fotbal, rugby și baseball la una dintre numeroasele facilități sportive din parc. Într-o zi însorită, familiile iau prânzul sub baobabi și chiparoși, în timp ce alpiniștii și acrobații amatori își încearcă abilitățile de a urca sau de a coborî în spirală pe unele dintre podurile medievale de piatră care încă străbat parcul.

De asemenea, găzduiește Orașul Artelor și Științelor, capodopera futuristă a arhitectului din Valencia, Santiago Calatrava – acum una dintre cele mai mari atracții ale orașului. Curbele albe strălucitoare și suporturile scheletice îi conferă un design din era spațială, făcându-l un loc preferat pentru filme și seriale științifico-fantastice, de la „Star Wars” la „Westworld”.

Turia funcționează și ca o autostradă de transport durabilă. Căile desemnate merg de-a lungul parcului, ceea ce îl face ideal pentru navetiștii pe biciclete și scutere electrice pentru a străbate orașul și pentru a evita traficul stradal.

Dragostea pentru ciclism este ceea ce l-a determinat pe Giuseppe Grezzi, un italian mutat la Valencia, să se implice în politica locală, devenind în cele din urmă consilierul pentru mobilitate durabilă al orașului timp de opt ani. Cea mai mândră realizare a lui: creșterea pistelor de biciclete din oraș cu peste 50%.

„Orașul este plat. Vremea este perfectă! Am vrut să pot merge cu bicicleta peste tot”, a spus el după ce a participat la o întâlnire a comunității pentru a discuta despre statutul de Capitală Verde a Valenciei. „Am transformat orașul. Eram mândru că fac parte din el. Am pus atâtea politici pentru a proteja spațiul public, pentru a face orașul mai verde, cu mai multe zone pietonale și pentru a reduce poluarea.”

În timpul pandemiei, Valencia a luat inițiativa de a converti mai multe zone cu trafic intens în zone doar pentru pietoni, inclusiv sensul giratoriu central al orașului, unde Primăria din Valencia, Ayuntamiento, se află într-o clădire impresionantă din secolul al XVIII-lea.

Recompensă în fructe

Orașul este înconjurat de La Huerta, peste 120 de kilometri pătrați de livezi de fructe și terenuri de legume ale căror produse sunt vândute pe piețele municipale din Valencia. Zero Kilometer este o mișcare care pledează pentru cultivarea și procesarea alimentelor în același loc în care sunt vândute și consumate pentru a reduce costurile de transport și emisiile de carbon.

Mercado Central din Valencia este un loc bun pentru a vedea asta în acțiune. Aproape 300 de sute de vânzători de fructe, legume, pește și carne își vând marfa într-o sală uriașă. Ziua începe înainte de zori, când sute de vehicule încep să descarce produse proaspete aduse din împrejurimi.

Deși a devenit o atracție turistică populară, Mercado Central este încă folosit de localnici. Aproximativ 80% dintre clienți sunt rezidenți locali, conform pieței.

Aceasta include un număr tot mai mare de restaurante cu stele Michelin din oraș. În 2005, bucătarul Begoña Rodrigo și-a deschis restaurantul, La Salita, pentru a prezenta ingredientele locale din regiunea Valencia. Până în 2019, Rodrigo a câștigat o stea Michelin pentru meniul său inovator, care „ridică gătitul legumelor la noi culmi”.

Tradiții durabile

Anul acesta, în onoarea statutului său de Capitală Verde, Valencia sărbătorește prima sa „Green Fallas”, oferind finanțare cartierelor pentru a construi cu alternative ecologice, cum ar fi hârtie, lemn și tulpini de orez.

Anul acesta, piesa centrală Fallas este o statuie uriașă cu două etaje, care se construiește acum în fața Primăriei, numită „doi porumbei, o ramură”. Structura este construită din lemn, papier-mâché și Neops, o alternativă spumoasă pentru polistiren fabricată din reziduuri vegetale, cum ar fi deșeurile de la prelucrarea grâului și cerealelor.

Llobet admite că este greu să transforme Fallas într-un eveniment cu adevărat verde, dar își propune să facă din acesta o tradiție mai durabilă. „Lucrăm cu diferiți „falleros” pentru a fi mai buni cu utilizarea plasticului și a deșeurilor, utilizarea apei. În fiecare an, încercăm să îmbunătățim puțin mai mult”, a spus ea.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook