„Nu virusul a lovit omenirea. Măsurile de carantină o zguduie”. Medicii nu sunt siguri de nimic, dar oamenii trebuie închiși

„Nu virusul a lovit omenirea. Măsurile de carantină o zguduie”. Medicii nu sunt siguri de nimic, dar oamenii trebuie închiși

Noi, cetățenii exigenți, aspirăm să trăim liberi dar și să fim cocoloșiți în același timp, remarcă scriitorul Sylvain Tesson, autorul La Panthère des neiges.

LE FIGARO: Franța și Europa se „izolează” timp de câteva săptămâni. Un virus a schimbat existența în câteva luni, a stins luminile orașului, a încetinit economia, a zguduit spitalele. Ce crezi despre aceste timpuri ciudate?

Sylvain TESSON: Nu virusul a lovit omenirea. Măsurile de carantină o zguduie. Acest lucru ridică o întrebare: răspunsul la virus este proporțional cu amenințarea acestuia? Ce protejăm? Valoarea vieții sau durata ei? Una nu se compară cu cealaltă! Sunt cei care cred că valoarea vieții se măsoară mai mult în lungime decât în ​​substanță! Și sunt cei care vor să trăiască din plin, chiar dacă sănătatea lor este slăbită. „Să trăim mai mult, chiar închiși” spun primii! „Liberi, în ciuda riscului”, spun cei din urmă. Este întrebarea eternă: în afară sau în interior? Cu pletele în vânt sau în formol?

Paradoxul « coronarian » constă în faptul că măsurile administrative brutale (carantină, restricții de orice tip) sunt susținute de informații științifice incerte. Nu este clar unde mergem, dar guvernele centrale își direcționează ferm cetățenii. Victor Hugo: „Spui: Unde te duci? Nu stiu; și am plecat”

Medicii nu sunt siguri de nimic. Se știe puțin despre virus. Adolescenții mor, oamenii în vârstă scapă, țările bogate sunt mai afectate decât țările sărace. Din aceste necunoscute, autoritățile publice au totuși o certitudine: oamenii trebuie închiși. Rețineți că aceasta este vocația unui guvern: să blocheze masele, să le pedepsească uneori. Virusul oferă astfel puterii o oportunitate de a se potrivi cu natura sa. Să admitem că administrațiile noastre au excelat în organizarea carantinei. Este chiar posibil ca birocraților să le facă plăcere să supravegheze izolarea.

Este rar în istoria politică ca astfel de decizii dure să se bazeze pe astfel de motive vagi. De obicei, atunci când blochezi un popor, o faci din motive specifice. Aceste oscilații contrazic încrederea religioasă pe care europenii au pus-o, de la Iluminism încoace, în tehnologie, știință și rațiune. „Vom trăi o mie de ani” spuneau unii, „în curând pe Marte” spuneau alții. Și dintr-o dată, iată-l pe omul care vorbește despre „creșterea sa”, încercând să limiteze contactele nedorite (« distanțarea fizică » în noul limbaj). 

În plus, guvernele se supraveghează reciproc. Niciun prinț nu îndrăznește să ia o decizie împotriva tendințelor globale. Gândiți-vă! În fiecare seară, un joc planetar Covid „Intercity” cu podiumul mondial al deceselor: „Coreea a făcut mai bine decât Moldova!” Cyber-globalizarea a anunțat sfârșitul suveranității, deoarece conducătorii nu mai au timp să gândească în tăcere și singurătate, singurii aliați ai adevăratei puteri. Nimeni nu poate guverna serios sub obiectivul unei camere de luat vederi.

Cum să protejăm comoara libertății atunci când vremurile impun din ce în ce mai multe reguli?

De la căderea URSS, odată cu dispariția frontierelor națiunilor, libertățile obișnuite s-au restrâns. Cu toate acestea, libertățile de detaliu fac farmecul existenței, nu doar intențiile abstracte. „A iubi, a bea și a cânta”, așa cum spuneam în Viena lui Strauss, devine dificil.

Administrațiile politice, care nu își mai protejează națiunile, s-au străduit să ne protejeze de noi înșine. Traducere fizică: abolirea granițelor teritoriale, dar coduri digitale peste tot. Sfârșitul patrulelor pe granitele țării, dar paznici la intrarea magazinelor alimentare și soldați dislocați în fața bisericilor. S-au ridicat barierele la granitele teritoriului, dar s-a ridicat o baricadă de granit în jurul sediului poliției din Paris. Ni se pare îngrozitor gardul lui Victor Orban de la granița sa, dar este normal să trecem sub porțile de control pentru a intra în muzeu. Ideologia a ridicat barierele, realitatea le-a pus înapoi, acolo unde poate: în casa, în interior, în familie. Deschiderea rețelei globale, a intimului! Ne-am lăsat închiși în spiritul deschiderii.

Literatura și poezia sunt de ajutor în această perioadă?

Da, cartea ajuta. Ești închis? Deschide o carte: este o fereastră. Dacă deschizi doar una și aceeași, este un zid.  Cititul te face să te îndoiești. Bărboșii de toate confesiunile nu au nicio îndoială, deoarece citesc doar o carte. O librărie conține mii de diagrame de lectură din întreaga lume. Cărțile sunt singurele care știu să trăiască împreună. 

Directivele guvernamentale se abat asupra noastră. Îngustează ringul de dans. Rugați-vă să nu auzim niciodată: „Nu deschideți această carte” (pictograma trebuie să existe deja). În Franța, cenzura câștigă teren. Până acum nu a triumfat. Din fericire, părinții moralei rețelelor sociale nu au timp să citească. La Saint-Exupéry, la Flaubert, la Baudelaire, ar găsi lucruri abominabile! Dar pentru asta, ar trebui să-și părăsească oglinda lor, adică ecranul. 

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook