Măsurile de carantină nu sunt necesare, spun cercetătorii israelieni

Măsurile de carantină nu sunt necesare, spun cercetătorii israelieni

Oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim susțin că epidemia de coronavirus putea fi controlată fără să se impună măsuri de carantină.

Într-un studiu publicat pe www.arxiv.com, profesorii David Gershon, Alexander Lipton și Hagai Levine argumentează această idee spunând că orice țară care dispune, la 1 milion de locuitori, de 100 de paturi de terapie intensivă, nu are nevoie să aplice reguli de izolare.

“În aceste condiții, carantina nu este necesară, este suficient să impui reguli stricte de igienă în spațiile publice.”, spune David Gershon.

Pentru a ajunge la această concluzie, cei trei au dezvoltat un model matematic capabil să indice necesarul de paturi ATI în timpul pandemiei. Modelul ia în calcul fiecare etapă a transmiterii virusului și ține cont de toate grupele de vârstă, iar în final calculează rata infectării, nevoia de spitalizare și numărul de paturi ATI ce trebuie să fie disponibile.

“În cazul Israelului, luând în considerare cele mai grave predicții și eliminând orice măsură de carantină, modelul ne-a arătat că nu ar fi nevoie de mai mult de 600 de paturi ATI pentru bolnavii de Covid-19”, se arată în raport.

Dacă măsurile sunt luate pentru a câștiga timp până când se descoperă un vaccin sau un tratament, atunci carantina ar putea fi un mijloc de a proteja oamenii de Covid-19. “Însă, o asemenea abordare duce spre o criză financiară, iar oamenii vor suferi mai mult de pe urma distrugerii economiei”.

“Impactul carantinei este catastrofal. Este ridicol să spui că vrei să ții sub control numărul de infectări și să ajungi la mai bine 1 milion de șomeri. Prețul este enorm.”, spune Gerson.

Raportul arată că restricțiile duc la creșterea șomajului, îi fac pe oameni să se simtă singuri și izolați, îngreunează accesul la sistemul medical, cresc consumul de substanțe interzise și pot duce la foamete în anumite regiuni ale lumii.

Echipa de medici israelieni a analizat și date din țări care n-au aplicat un blocaj total, cum ar fi Suedia, Singapore, Taiwan sau Coreea de Sud. În aceste state, sistemul medical nu a fost nicio clipă în pericol de a fi suprasolicitat și epidemia a fost ținută sub control.

Cei trei experți spun că trebuie aplicate doar reguli normale de protecție: purtarea măștilor, respectarea normelor de igienă personală, distanțarea socială și supravegherea populației prin testare.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook