Mai preocupați de Moș Nicolae decât de alegeri, din cauza „unei clase politice incompetente”. Ce scrie presa din Franța despre scrutinul din România

Mai preocupați de Moș Nicolae decât de alegeri, din cauza „unei clase politice incompetente”. Ce scrie presa din Franța despre scrutinul din România

Se așteaptă la vot peste 18 milioane de alegători, dar – rezultatul efectului combinat al revenirii Covid-19 și al resemnării alegătorilor în fața unei clase politice considerate incompetente – mobilizarea era normal să fie slabă.

Prezența a fost de aproximativ 11% la prânz, un prag mai scăzut decât la alegerile anterioare, din 2016.

Pentru filosoful și scriitorul Mihai Sora, în vârstă de 104 ani, nu se pune problema de a se abține, totuși: „Am votat cu încredere și speranță, gândindu-mă la țara mea și la viitorul locuitorilor săi”, a scris pe Facebook.

– ‘Promisiuni uitate’ –

Adina Ionescu, în vârstă de 42 de ani, își va îndeplini sarcina electorală după-amiază. Mărturisește că a primit cadoul de la Mos Nicolae – o carte și bomboane de ciocolată – dar mai asteapta încă unul, la sfârșitul acestor alegeri legislative: „Un guvern format din tineri, preocupat de mediu și de bunăstarea românilor”, spune mama în vârstă de 42 de ani, în timp ce își urmărește cele două fiice adolescente alunecând pe un patinoar în aer liber din București.

După ce a votat într-o școală din Capitală, Gheorghe Preda, 63 de ani, nu are „nicio speranță” de schimbare. „Timp de 30 de ani”, cele două partide politice principale „au trecut la putere și, în timpul campaniei, nu se zgârcesc la promisiuni, pe care le uită imediat”, spune el.

Ca orice bunic, acest electrician pensionar preferă să se gândească la Moș Nicolae, o tradiție datând din Evul Mediu: „Am o mulțime de daruri de luat pe nepoții mei”, a spus el, grăbindu-se spre mașina lui.

Votul promite să fie strâns, dar premierul Ludovic Orban, un proeuropean convins, care a condus un guvern minoritar de centru-dreapta timp de un an, pare bine poziționat pentru a-și păstra postul.

„Astăzi rămâne la latitudinea românilor să decidă calea pe care o va lua țara. În ceea ce mă privește, am votat pentru o Românie dinamică, modernă, încrezătoare în punctele sale forte și respectată pe plan internațional”, a declarat el, strecurându-și buletinul de vot în urnă.

Partidului său (PNL) i se atribuie 28% din intențiile de vot, în fața social-democraților (PSD, opoziție, 23%) și a reformiștilor unei tinere alianțe de centru-dreapta, USR – Plus (18%), conform ultimului sondaj realizat de institutul IMAS.

– Dulciurile sau nuiaua? –

„Îi chem pe români să voteze în spiritul sărbătorii Sfântului Nicolae, unde cei care au fost înțelepți primesc dulciuri, în timp ce ceilalți primesc o pedeapsă” de la Moș Nuielusa, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu. Și adaugă că are speranța că această țară are „de mâine un plan pentru a pune capăt pandemiei și crizei economice”.

În străinătate, unde s-au deschis secțiile de votare sâmbătă, 120.000 de persoane își exprimaseră deja votul până duminică la prânz, mai mult decât în ​​2016, potrivit autorității electorale (AEP).

Împinși de sărăcie, 4 milioane de români au emigrat în ultimii ani, în special în Europa de Vest, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite.

Liberalii, care au promis reforme pentru a relansa economia afectată puternic de pandemie, au un atu major: sprijinul popularului șef de stat Klaus Iohannis.

Respingând acuzațiile de „încălcare a Constituției”, acesta din urmă a făcut o campanie deschisă pentru PNL și a exclus revenirea social-democratilor la guvernare în timpul celui de-al doilea mandat al său, care se desfășoară până în 2024.

Marele câștigător al alegerilor anterioare, din 2016, PSD a lansat o revizuire controversată a sistemului judiciar, care a trezit avertismente severe din partea Bruxelles-ului.

Confruntat cu un val de proteste la o scară fără precedent de la căderea regimului comunist, PSD a fost eliminat de la putere printr-o moțiune de cenzură depusă la sfârșitul anului 2019, dar rămâne în majoritate în Parlament.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook