OMS: Vaccinurile anti-Covid au salvat jumătate de milion de vieți în Europa. România a evitat doar 7.500 de decese

OMS: Vaccinurile anti-Covid au salvat jumătate de milion de vieți în Europa. România a evitat doar 7.500 de decese

Cel puțin o jumătate de milion de vieți au fost deja salvate de vaccinurile anti-Covid în Europa, potrivit unui raport publicat joi de filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Potrivit studiului, care a luat în calcul doar persoanele peste 60 de ani din aproximativ 30 de țări europene, cu o populație cumulată de 460 de milioane, au fost salvate 470.000 de vieți de la începutul campaniei de vaccinare.

Este o estimare realizată cu prudență, deoarece nu ține cont de numărul de vieți salvate în rândul celor sub 60 de ani și nu ia în considerare efectul reducerii transmiterii. Studiul, bazat pe date culese în mai mult de jumătate din cele 53 de țări din regiunea europeană a OMS, estimează că aproape 160.000 de vieți au fost salvate în Anglia și aproximativ 39.000 în Franța.

Cele trei țări care au o rată de vaccinare de 60% (în rândul celor de 60 de ani și peste) – Moldova, România și Ucraina – au evitat doar 20% dintre decesele preconizate în perioada de studiu. În România, vaccinul a salvat doar 7.522 de vieți în rândul celor peste 60 de ani.

Sursa: Sud Ouest

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook