Întâlnirea anuală a liderilor companiei farmaceutice Biogen, la originea epidemiei din SUA

Întâlnirea anuală a liderilor companiei farmaceutice Biogen, la originea epidemiei din SUA

Timp de două zile, si-au strâns mâinile, s-au pupat și îmbrățișat. Întâlnirea anuală a liderilor companiei farmaceutice Biogen, unde s-au adunat persoane din întreaga lume, pare să fie evenimentul responsabil pentru răspândirea Covid-19 în Statele Unite.

O singură persoană prezentă la conferință ar fi fost infectată, potrivit Washington Post, dar la sfârșitul întâlnirii din 27 februarie multe alte persoane erau contaminate: un director de cercetare, un fotograf, directorul general al diviziei estice a companiei. Aceștia au dus virusul acasă, în suburbiile Bostonului, Indiana, Carolina de Nord sau chiar Slovacia, Australia și Singapore.

În următoarele două săptămâni, virusul a circulat, implicând cel puțin 35 de cazuri noi. Zeci de participanți au dezvoltat simptome asemănătoare gripei, scrie Boston Globe. Pe 4 martie, compania a solicitat tuturor celor care au participat la întâlnire să se auto-carantineze. Mai târziu, în aprilie, s-a observat că aceeași tulpină virală s-a răspândit și la două adăposturi pentru oamenii străzii din Boston, unde a infectat 122 de rezidenți.

O mutație care s-a răspândit

Un studiu care a cuprins 800 de genomuri de coronavirus, realizat de 54 de cercetători de la Broad Institute, Massachusetts General Hospital, Massachusetts Department of Public Health și alte instituții ale statului, a constatat că virusul care poartă mutația prezentă la conferința Biogen, a infectat, de fapt, sute de oameni din zona Boston.

Studiul, publicat în marți pe site-ul MedRxiv, este cea mai mare analiză genomică a epidemiei americane până în prezent și se numără printre cele mai detaliate analize ale modului în care numărul cazurilor de coronavirus a luat amploare în timpul primului val.

Secvențierea a dezvăluit, de asemenea, cum a evoluat coronavirusul, chiar în timp ce conferința Biogen era în desfășurare. Aproximativ un sfert dintre participanți au fost infectați cu un virus al cărui genom conține atât mutația C2416T, cât și o a doua mutație, G26233T.

Oamenii de știință au găsit ambele versiuni ale virusului replicându-se în plămânii aceleiași persoane. Pentru Jacob Lemieux, specialist în boli infecțioase la Spitalul General Massachusetts și autorul principal al studiului, acest lucru arată că varianta G26233T este un descendent al virusului prezent inițial la această conferință.

De atunci, Biogen a anunțat o colaborare cu Broad Institute și Partners HealthCare pentru a compila datele biologice care ar putea ajuta la combaterea bolii.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook