COVID-19: Una din doua infectări se produce înainte de apariția simptomelor

COVID-19: Una din doua infectări se produce înainte de apariția simptomelor

Rata asimptomaticilor. Acesta este unul dintre subiectele încă slab cunoscute. O echipă de la Sănătatea publică din Franța a studiat problema și a analizat douăzeci și opt de publicatii științifice sau studii. Conform acestui rezumat, aproape un sfert din infările cu SARS-CoV-2 rămân asimptomatice.

Un alt fapt interesant: în focarele epidemice, o transmitere din două are loc înainte de apariția simptomelor la primul pacient. Stéphane Le Vu, epidemiolog, a fost marcat inițial de o confuzie: „La început, literatura de specialitate făcea distincția între asimptomatic și presimptomatic (care nu prezintă ÎNCĂ niciun simptom). Dar nu este același lucru. Această sinteză are ca scop și separarea acestor două concepte”, explică el.

Au fost apoi formulate două întrebări: „Care este ponderea formelor asimptomatice ale infectărilor cu SARS-CoV-2?” și „Ce știm despre transmiterea SARS-CoV-2 în faza presimptomatică?”.

Pentru a răspunde la prima întrebare, echipa agentiei de sănătate a revizuit zece studii, cu scopul de a le separa „pe cele în care nu se știe dacă este vorba de persoane aflate în faza de incubare, care vor dezvolta simptome mai târziu, și cele care oferă o monitorizare suficient de lungă pentru a se asigura că rămân asimptomatice”, rezumă Stéphane Le Vu. Doar cinci dintre aceste studii au fost selectate, pentru că au făcut această distincție.

„Una din patru persoane infectate are simptome”

„De exemplu, în cazul Diamond Princess (vasul de croaziera cu 3711 pasageri carantinați în Japonia), monitorizarea a fost suficientă pentru a se asigura că persoanele care nu au avut simptome la început, nu le-au dezvoltat nici după aceea”, continuă specialistul.

În final, conform celor cinci studii, sinteza concluzionează că aproximativ 24,3% dintre persoanele afectate de virusul Covid-19 sunt asimptomatice. „Cu alte cuvinte, una din patru persoane infectate nu va avea niciodată simptome. Este foarte posibil să nu afle că au fost infectate”, notează Stéphane Le Vu.

În ce privește cea de-a doua întrebare, rata de transmitere a virusului de la cei infectați, înainte de a prezenta cel mai mic semn de boală, acest lucru a fost suspectat încă din februarie. Suspectat, pentru că este dificil de dovedit:

„Aceste situații nu au prezentat o contaminare certă care provine de la un asimptomatic. Cele două fapte sunt dificil de dovedit, cazul secundar putând avea mai mulți pacienți sursă posibili și caracterul asimptomatic al unei infecții depinzând de exhaustivitatea colectării informațiilor și de monitorizare „, notează Sănătatea Publică din Franța.

Mai multe elemente au fost analizate îndeaproape în 18 studii sau reviste științifice. Primul este biologic. Constă în respectarea cineticii excreției, adică producerea virusului și a încărcăturii virale în raport cu apariția simptomelor. Această producție de virus este mai importantă atunci când apar simptome; și o poate preceda cu două până la trei zile, ceea ce face posibilă transmiterea înainte de apariția simptomelor.

„Una din două infectări se produc înainte de apariția simptomelor”

Al doilea factor observat este cel teoretic și cronologic. „Avem dovezi că simptomele pot apărea la cazul secundar atunci când pacientul presupus a fi sursă nu le-a dezvoltat încă”, a spus Stéphane Le Vu.

Specialistul se bazează pe studiul intervalului generațional, adică timpul dintre infecția primului și a celui de-al doilea caz (aproximativ 3 – 4 zile). Dacă această durată este mai scurtă decât timpul de incubație (5 zile, în medie, estimat între infecție și declararea simptomelor), acest lucru crește posibilitatea transmiterii înainte de apariția simptomelor.

După analiza acestui interval și a perechilor transmițător-infectat, sinteza estimează ponderea transmisiilor în faza presimptomatică în jur de 50%. Una din două infectări. „Acest 50% se aplică atunci când privim activ o populație închisă, precum o casă în care putem testa pe toată lumea și unde sunt izolate cazuri imediat ce apar semnele”, precizează epidemiologul.

Rezumatul publicației adaugă: „Într-un context de epidemie generalizată, în care izolarea cazurilor și urmărirea contactelor sunt mai puțin intense, ponderea transmiterilor presimptomatice este cu siguranță mai importantă”.

Pentru agenția de sănătate, această estimare indică faptul că măsurile de distanțare și purtarea măștii nu trebuie rezervate persoanelor cu simptome. O altă lecție: atunci când se confirmă un caz, identificarea cazurilor de contact trebuie să fie rapidă, iar investigația epidemiologică trebuie să includă transmisii potențiale „în două sau trei zile înainte de apariția semnelor într-un caz”.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook