Numărul spitalizărilor Covid scade brusc în Africa de Sud. O veste bună pentru alte regiuni care se luptă cu noua variantă Omicron

Numărul spitalizărilor Covid scade brusc în Africa de Sud. O veste bună pentru alte regiuni care se luptă cu noua variantă Omicron

Numărul spitalizărilor provocate de Covid-19 a scăzut brusc în Africa de Sud, după o creștere continuă luna trecută, când țara a raportat primul focar de Omicron din lume, ceea ce ar putea reprezenta o veste bună pentru alte regiuni care se luptă cu noua variantă. Numărul de persoane spitalizate cu Covid-19 a scăzut cu aproximativ 25%, până la 5.600 în ultima săptămână, potrivit datelor Institutului Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din țară.

Cifrele indică faptul că noua variantă ar putea să nu fie la fel de periculoasă ca alte forme de SARS-CoV-2, cum ar fi variantele Beta sau Delta.

Oficialii sud-africani au anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că mai puține persoane au decedat sau au avut nevoie de tratament spitalicesc după infectarea cu Omicron, în ciuda unui număr record de noi infectări.

Media pe șapte zile pentru noile infectări în provincia Gauteng, epicentrul valului Omicron din Africa de Sud, a scăzut, de asemenea, brusc. Numărul mediu zilnic a ajuns de la peste 10.000 la mai puțin de 8.000.

„Se pare că țara va scăpa relativ nevătămată de acest val”, spune profesorul Tom Moultrie, de la Universitatea din Cape Town.

Dar profesorul Moultrie subliniază că experiența Africii de Sud ar putea fi influențată de numărul de decese „îngrozitor” de mare provocate de pandemie și de imunitatea crescută în rândul populației.

Potrivit Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud, țara de 60 de milioane are peste 270.000 de decese în exces – numărul de decese în plus față de media anilor pre-pandemie.

Experții subliniază că datele care arată reducerea numărului de infectări din Gauteng trebuie tratat cu prudență. Cifrele sunt probabil denaturate de migrația puternică a oamenilor din Johannesburg și Pretoria spre zonele rurale, pentru perioada sărbătorilor.

Teama este că exodul în masă din Gauteng va contribui la o explozie de cazuri în alte regiuni ale Africii de Sud.

Majoritatea celor care călătoresc în regiunile lor natale de Crăciun o fac cu microbuze. Pe rutele populare și la orele de vârf, mulți șoferi vor lua mai mult decât limita de 22 de pasageri în vehicul. Între timp, Omicron se răspândește ca un incendiu în zone ample ale Africii de Est, Vest, Centru și Sud.

Kenya, Nigeria, Republica Democratică Congo, Zimbabwe, Namibia, Botswana, Malawi și Zambia înregistrează creșteri accentuate ale cazurilor.

Sursa: The Telegraph

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook