„Super-imunitatea” obținută în urma vindecării combinate cu vaccinarea anti-Covid ar putea fi ineficientă în cazul Omicron

„Super-imunitatea” obținută în urma vindecării combinate cu vaccinarea anti-Covid ar putea fi ineficientă în cazul Omicron

„Super-imunitatea” ar putea să nu fie atât de super până la urmă. O nouă cercetare sugerează că protecția împotriva virusului SARS-CoV-2 scade în timp, chiar și în cazul persoanelor care sunt și vaccinate și vindecate de Covid, o combinație care oferă inițial o «super-imunitate». Studiul, care nu a fost încă evaluat de experți independenți, a fost efectuat înainte de apariția variantei Omicron. Dar aplifică discuțiile legate de eficiența „super-imunității”, cunoscută și sub numele de imunitate hibridă, față de cea mai recentă variantă a coronavirusului.

Oamenii de știință vor acum să afle cât de mult reduce Omicron imunitatea conferită de infectare sau vaccinare. Rezultatele preliminare ale studiilor de laborator sugerează că vaccinarea și super-imunitatea oferă o oarecare protecție împotriva Omicron, iar super-imunitatea ar putea fi chiar mai eficientă decât vaccinurile singure.

Însă dovezile anterioare arată că eficiența vaccinurilor disponibile împotriva altor variante ale SARS-CoV-2 scade treptat, iar oficialii din domeniul sănătății publice spun că răspândirea Omicron a sporit necesitatea unei doze de rapel. Nu se știe dacă imunitatea hibridă se va dovedi mai durabilă decât vaccinurile, împotriva Omicron.

Imunitate turboalimentată

Dovezile de laborator sunt clare: persoanele cu imunitate hibridă produc niveluri mai mari de anticorpi neutralizanți, care reprezintă o componentă a sistemului imunitar împotriva SARS-CoV-2, față de persoanele care au fost fie vaccinate, fie infectate.

Anticorpii neutralizanți ai persoanelor cu imunitate hibridă sunt, de asemenea, mai puternici decât cei ai persoanelor care au fost doar vaccinate. Iar datele din Israel sugerează că super-imunitatea protejează împotriva infectării mai bine decât două doze de vaccin.

Pentru a vedea cum scade super-imunitatea, cercetătorii au analizat infectările cu SARS-CoV-2 de la începutul lunii august până la sfârșitul lunii septembrie 2021, la peste 5,7 milioane de israelieni împărțiți în trei grupuri: cei care au fost infectați și nu erau încă vaccinați; cei care și-au revenit după infectare, dar erau vaccinați; și cei care au primit 2 sau 3 doze de vaccin, dar nu au fost infectați.

Echipa a descoperit că pe parcursul perioadei de studiu, rata de infectare a fiecărui grup a crescut odată cu trecerea intervalului scurs de la vaccinare sau de la infectare. Rata de infectare a crescut și în rândul participanților care aveau imunitate hibridă.

Dar imunitatea hibridă a oferit totuși protecție: persoanele care au primit a doua doză cu șase până la opt luni înainte de perioada de studiu au avut o rată de infectare de aproximativ șapte ori mai mare decât cea a persoanelor care au fost infectate și apoi au primit o singură doză.

Super-imunitate la COVID: una dintre marile întrebări ale pandemiei

În privința super-imunității, „este cel mai lung studiu de monitorizare de care dispunem”, spune Charlotte Thålin, imunolog și clinician al Institutului Karolinska din Stockholm. „Sunt, cu siguranță, date concludente.”

Dar David Dowdy, epidemiolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, Maryland, observă că, deși rata infectărilor ar putea fi mai mare la persoanele vaccinate, formele cauzate de astfel de infectări este mult mai puțin severă decât la persoanele nevaccinate. (Există prea puține date pentru a trage concluzii legate de forma severă la persoanele vaccinate infectate cu Omicron.)

Numărul de persoane cu Covid-19 sever în fiecare grup a fost prea mic pentru a explora legătura dintre sursa imunității și severitatea bolii, spune Yair Goldberg, statistician la Technion – Institutul de Tehnologie din Haifa și co-autor al studiului.

Dowdy spune că, deoarece autorii studiului nu au repartizat aleatoriu participanții fiecărui grup, datele demografice diferă semnificativ între grupuri. Ca rezultat, diferențele de comportament ar fi putut denatura datele.

Alerta: Omicron

Studiul a fost desfășurat înainte de identificarea Omicron, ceea ce ar putea schimba concluziile autorilor, admite Amit Huppert, biolog-matematician la Institutul Gertner pentru Epidemiologie și Cercetare în Politica de Sănătate din Tel HaShomer, Israel, și co-autor al studiului.

„Acum două săptămâni am fi spus „nu vă ocupați de populația vindecată în primul an de după vindecare și concentrați-vă eforturile pe vaccinarea altor oameni”, spune el. Dar cele mai recente date care arată că reinfectările și infectările incipiente sunt mai probabile în cazul variantei Omicron sugerează că imunitatea hibridă va fi cheia pentru prevenirea formelor severe, adaugă el.

Deși datele vor ajuta oficialii de sănătate publică să identifice cel mai eficient regim de vaccinare, ele nu ar trebui să aibă nicio influență asupra politicii de astăzi, crede Dowdy.

Sursa: Nature

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook