Pfizer susține că pilula sa anti-Covid protejează și împotriva formelor severe provocate de Omicron

Pfizer susține că pilula sa anti-Covid protejează și împotriva formelor severe provocate de Omicron

Pfizer susține că pilula sa antivirală a funcționat în studiile de laborator împotriva variantei Omicron, care se răspândește cu rapiditate în Africa de Sud și Europa. „Suntem încrezători că, dacă este autorizat sau aprobat, potențialul tratament ar putea reprezenta un instrument vital în blocarea epidemiei”, spune Albert Bourla, director executiv al Pfizer.

Luna trecută, Pfizer a cerut Administratiei pentru Medicamente (FDA) din Statele Unite să autorizeze pilula, cunoscută sub numele de Paxlovid, pe baza unui lot preliminar de date. â

Pfizer spune că, dacă este administrat în termen de trei zile de la debutul simptomelor, Paxlovid reduce riscul de spitalizare și deces cu 89%. Dacă este administrat în termen de cinci zile, riscul a fost redus aproape la fel de mult, cu 88%.

Rezultatele, bazate pe o analiză pe 2.246 de voluntari nevaccinați, cu risc crescut de a dezvolta forme severe, se potrivesc în mare măsură cu analiza inițială realizată de compania în timpul studiului clinic.

Pfizer menționează că 0,7% dintre pacienții cărora li sa administrat Paxlovid au fost spitalizați în termen 28 de zile de la începerea studiului și niciunul nu a murit. Prin comparație, 6,5% dintre pacientii care au primit un placebo au fost spitalizati sau au decedat.

Pfizer a publicat, de asemenea, date preliminare ale unui studiu separat care analizează persoanele cu risc scăzut. Printre voluntari s-au numărat inclusiv persoane vaccinate, dar cu factor de risc pentru a dezvolta o boală severă, dar și pacienți nevaccinați, fără factori de risc. În acest grup de 662 de voluntari, Paxlovid a redus riscul de spitalizare și deces cu 70%.

Mikael Dolsten, director științific al Pfizer, este exuberant în privința rezultatelor, după ce a supravegheat dezvoltarea medicamentului încă din primăvara anului 2020, alături de peste 200 de oameni de știință ai companiei care au creat molecula și apoi au testat-o ​​pe animale și oameni.

În timp ce medicamentul era în curs de dezvoltare, Dr. Dolsten și-a exprimat speranța că ar putea fi eficient în proporție de 60%. Rezultatul final l-a lăsat uluit. „Am ajuns, într-adevăr, în vârf”, a spus el într-un interviu.

În ambele studii, majoritatea voluntarilor au fost infectați cu varianta Delta. Dar Pfizer spune că, în timpul experimentelor de laborator, Paxlovid a avut rezultate bune și împotriva variantei Omicron. Medicamentul blochează una dintre proteinele cheie ale Omicron – numită protează – la fel de eficient ca și în cazul altor variante.

Vestea bună a venit pentru Pfizer în momentul în care rivalul său, Merck, aștepta autorizarea propriei pilule antivirale, cunoscută sub numele de molnupiravir. În octombrie, Merck și partenerul său Ridgeback Biotherapeutics au anunțat că pilula a redus riscul de spitalizare și deces din cauza Covid-19 cu 50%, dacă este administrată în termen de cinci zile de la debutul simptomelor.

Dar, odată ce companiile au efectuat o analiză finală a tuturor datelor, eficacitatea molnupiravirului a scăzut la 30%. Franța a respins cererea Merck de autorizare, invocând eficacitatea modestă și preocupările legate de siguranță. Marea Britanie a autorizat molnupiravir luna trecută.

Dr. Dolsten spune că Pfizer ar putea produce 180.000 de cure de tratament dacă Paxlovid va fi autorizat curând, iar compania plănuiește să pună la dispoziție 80 de milioane de tratamente în întreaga lume, în 2022.

Pfizer va câștiga o sumă uriașă de bani datorită medicamentului. Banca de investiții SVB Leerink estimează că Paxlovid va aduce venituri globale de 24 de miliarde de dolari în 2022 și 33 de miliarde de dolari în 2023. Astfel, Paxlovid ar deveni unul dintre cele mai vândute medicamente din istorie.

Până în prezent, doar un alt produs a adus mai mult profit: vaccinul Pfizer anti-Covid.

Sursa: New York Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook