Covid-19| Un nou tratament pe bază de celule stem dovedește eficiență de 91% în cazul pacienților cu forme grave

Covid-19| Un nou tratament pe bază de celule stem dovedește eficiență de 91% în cazul pacienților cu forme grave

Perfuziile cu celule stem derivate din cordoanele ombilicale umane reduc riscul de deces, dar și timpul de vindecare pentru pacienții forme severe de Covid-19. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Miami-Miller (Statele Unite) susțin eficiența metodei printr-un  studiu publicat în revista Stem Cells Translational Medicine.

Rezultatele studiului, deși efectuat pe un eșantion de doar 24 de persoane, rămân impresionante: 91% dintre pacienții care au primit tratamentul au fost vindecați și 80% dintre ei au putut să se întoarcă acasă după doar 30 de zile. O nouă speranță pentru cei grav afectați de Covid-19.

Cum a decurs testul?

Oamenii de știință, conduși de dr. Camilo Ricordi, director al Institutului de Cercetare a Diabetului (DRI) și al Centrului pentru Transplantul de Celule de la Școala de Medicină a Universității Miami-Miller, au efectuat un studiu randomizat. Este un experiment considerat a fi reperul pentru producerea de dovezi științifice solide. Procesul a fost inițiat de The Cure Alliance, o organizație non-profit fondată în urmă cu zece ani de dr. Ricordi pentru a permite oamenilor de știință din întreaga lume să își împărtășească cunoștințele și să accelereze vindecarea bolilor.

El și echipa sa au început prin a recruta 24 de pacienți spitalizați. Toți cei selectați au dezvoltat un sindrom de detresă respiratorie acută severă (SARS), o formă gravă și adesea fatală a Covid-19, caracterizată prin inflamații severe ale corpului, în special ale plămânilor. Cercetătorii au injectat două perfuzii, la trei zile distanță, fiecărui pacient. Primii 12 au primit câte două perfuzii, fiecare alcătuite din câte 100 de milioane de celule stem mezenchimale, care sunt derivate din cordoane ombilicale umane (CO-CSM), iar celelalte 12 persoane au primit o perfuzie cu un placebo. „Întrucât a fost un studiu dublu-orb, nici medicii, nici pacienții nu știau cine a primit tratamentul și cine a primit un placebo”, precizează doctorul Ricordi într-un comunicat de presă publicat de Universitatea Miami-Miller. Acest lucru reduce riscul unor posibile erori în interpretarea rezultatelor.

Ce rezultate au obținut?

La o lună după administrarea celor două perfuzii, s-a constatat că 91% dintre pacienții tratați cu celule stem (10 din 11) au supraviețuit, comparativ cu 42% din grupul de control (5 din 12). Foarte important, toți pacienții sub 85 de ani tratați cu celule stem mezenchimale au supraviețuit. Și, mai important, nu au fost observate efecte secundare grave în urma terapiei cu celule stem. O garanție a siguranței tratamentului.

Timpul de recuperare a fost mai scurt în cazul pacienților care au primit tratamentul. Conform rezultatelor, mai mult de jumătate dintre pacienții tratați cu celule stem CO-CSM s-au recuperat și s-au întors acasă după două săptămâni de tratament. 80% au fost vindecați complet după 30 de zile, comparativ cu mai puțin de 37% dintre pacienții din grupul placebo.

Cum funcționează tratamentul?

Pacienții care dezvoltă sindromul de detresă respiratorie acută se confruntă cu o „furtună de citokine”, o reacție inflamatorie puternică generată de sistemul imunitar, care se întoarce împotriva propriului organism și afectează în principal plămânii. O reacție bruscă care poate duce uneori la deces. Oamenii de știință au identificat rapid acest răspuns ca fiind una dintre principalele amenințări ale Covid-19. Un studiu britanic a demonstrat că dexametazona corticosteroidă – care exercită o acțiune antiinflamatoare puternică – poate reduce cu cel puțin 30% mortalitatea în rândul pacienților care suferă de această inflamație. Un rezultat încurajator, dar nu pe deplin satisfăcător.

Tratamentul dezvoltat de dr. Ricordi reduce și mai mult mortalitatea în această fază inflamatorie. Se știe că celulele mezenchimale ajută la reglarea răspunsurilor imune și inflamatorii copleșitoare. De asemenea, au o capacitate antimicrobiană, care promovează regenerarea țesuturilor. Atunci când sunt administrate intravenos, 95% dintre celulele stem mezenchimale migrează în mod natural către plămâni, exact acolo unde tratamentul ar trebui să acționeze în cazul sindromului de detresă respiratorie acută.

„Tratamentul nostru este ca o bombă inteligentă care vizează plămânii pentru a restabili un răspuns imun normal și a inversa procesul inflamator”, rezumă dr. Ricordi. Rezultatele confirmă efectul puternic antiinflamator și imunomodulator al CO-CSM, adaugă colegul său Giacomo Lanzoni, profesor de cercetare la DRI și coautor al studiului. Celulele stem au inhibat în mod clar furtuna de citokine. Cercetătorii specifică faptul că un singur cordon ombilical, care poate fi donat în timpul unei operații prin cezariană, poate produce până la 10.000 de doze ale noului tratament.

Aplicații pentru diabet și boli autoimune

„Rezultatele sunt de cea mai mare importanță nu numai în lupta împotriva Covid-19, ci și în cazul altor boli caracterizate prin răspunsuri imune anormale și hiperinflamatorii, cum ar fi diabetul de tip 1, o boală autoimună [în care sistemul imunitar atacă anumite celule sănătoase din corp] și suntem foarte încântați să folosim tratamentul în studiile clinice pentru a opri progresia diabetului de tip 1 „, spune dr. Lanzoni.

Rezultatele, deși încurajatoare, sunt totuși preliminare. Pentru a confirma eficacitatea celulelor stem CO-CSM, în mod ideal ar trebui să se efectueze un alt studiu randomizat dublu-orb pe un număr mai mare de pacienți. Un test efectuat pe pacienți Covid-19 care nu sunt încă grav bolnavi le-ar permite să determine dacă tratamentul cu celule stem ar putea fi utilizat în mai multe etape ale bolii și nu numai în timpul fazei inflamatorii.

Centrul de transplant de celule DRI anunță că va crea un depozit mare de celule stem mezenchimale gata de distribuire către spitale și centre medicale din America de Nord. Ar putea fi utilizate nu numai pentru tratarea Covid-19, ci și în studiile clinice pentru tratarea bolilor autoimune, spune dr. Ricordi. Dacă am putea injecta aceste celule imediat ce apar semne de diabet de tip 1, este posibil să putem bloca progresia autoimunității la subiecții nou diagnosticați și progresia complicațiilor la pacienții cu boli cronice”.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook