Cazul Colțescu| „Un amestec bizar de Black Lives Matter și profundă debilitate”

Cazul Colțescu| „Un amestec bizar de Black Lives Matter și profundă debilitate”

E lipicios. Vremurile sunt lipicioase. Lichide, groase. Avem mâinile pline. Picură peste tot. Probabil că ți-ai dat seama: sentimentele bune se lipesc de pielea ta și împut aerul pe care îl respiri. Sentimentele bune înnebunesc societatea în ansamblu. Ca atare, meciul de fotbal dintre PSG și Basaksehir din 8 decembrie a fost un exemplu greu de egalat.

În această întâlnire, poți vedea lumea actuală adunată pe o peluză foarte verde: o echipă construită cu miliardele din Qatar, care se confruntă cu clubul susținut oficial de « democratul » foarte – dar foarte foarte – moderat, Erdogan. Un meci care „intra în istorie”, potrivit presei înnebunite (So Foot, L’Équipe, Liberation etc.), când un jucător din echipa turcă, senegalezul Demba Ba, își conduce colegii de echipă: ceva s-a întâmplat pe margine. Ne imaginăm o dramă. Poate un atac cu bombă?

De fapt, o neînțelegere uriașă care va deveni o dramă. O scenetă proastă. Al patrulea arbitru, care a semnalat comportamentul unui membru dintre stafful turcilor despre care a spus că ar fi „inacceptabil”, i-a spus arbitrului central că este „cel negru”. Într-adevăr, omul în cauză, Pierre Webo, un camerunez, este negru. Un negru care stă în mijlocul oamenilor albi. Este evident că al patrulea arbitru, un român, nu l-a cunoscut pe acest tehnician. Deci, el îl desemnează cât de bine poate, mergând pe drumul cel mai simplu posibil.

Fotbaliștii și internetul iau foc

Prima problemă, « noir/black » se spune „negru” în română. Webo aude asta și se aprinde. „De ce ai spus negro”? repetă de cincizeci de ori. Fotbalistul Demba Ba își susține tehnicianul. Demba aprinde focul pe teren. Meciul se întrerupe. Webo ia un cartonaș roșu (culoarea asta este încă permisă). Ambele echipe decid să nu mai joace și să se întoarcă la vestiar. Nemaiauzit în istoria fotbalului pentru un pretext atât de „subțire”. Pentru un presupus „rasism”!

Fotbaliștii, de obicei foarte discreți cu privire la milioanele de insulte pe care le revarsă în fiecare joc, sunt brusc „șocați”. În următoarele ore, internetul se aprinde. Kylian Mbappé, filosof la catedra PSG, trimite un tweet de sprijin pentru bietul Webo, victima oribilului adjectiv românesc. Nimeni nu mai ascultă. Toată lumea este în transă. Suntem în pragul cazului Georges Floyd. Suntem aproape de câmpurile de bumbac și biciurile pe spinarile sclavilor nu sunt departe de se face auzite.

Emoția, încă o dată, a copleșit totul. La emisiunile TV, aproape nimeni nu îndrăznește să meargă împotriva direcției valurilor. Frica cuprinde pe toată lumea, fiecare tremură pentru locul său. A doua zi, în Libération, specialistul în fotbal, Grégory Schneider, își va arăta supunerea, calificând „inadmisibil” cuvântul arbitrului. Arbitru a cărui latură a poveștii nimeni nu s-a sinchisit să o asculte…

În noaptea meciului, jurnalistul Didier Roustan, un adevărat cunoscător al fotbalului, mai mult de stânga, încearcă să facă un pas înapoi, aducând voba despre „stângacia” arbitrului. Pentru Roustan, în Africa, dacă am fi spus „alb” pentru a desemna pe cineva, nu ar fi existat toată această isterie. Roustan va fi insultat pe rețelele sociale, numit rasist și așa mai departe. Lăsați-vă pe un genunchi și ridicați pumnul, deoarece cei 22 de jucători vor intra pe teren a doua zi. Un amestec bizar de Black Lives Matter și profundă debilitate.

„Valul anti-rasist”

Cotidianul L’Équipe, cu dificultati financiare în acest moment, încearcă să se cațere pe valul de anti-rasism, subtitrând fotografia jucătorilor îngenuncheați – „ÎMPREUNĂ”. După falsa indignare, din păcate pentru tabăra «celor Buni », oamenii încep să protesteze puternic împotriva acestui delir. „Gata, faceți prea mult”, „Încetați cu delirul, am înțeles” scriu comentariile. Și le-am ales pe cele cel mai puțin dure. De data aceasta, protestele sunt reale. Ziarul L’equipe, incendiat pe Twitter, a ajuns să suspende comentariile publice. Poporul să tacă!

Totul curge în cascadă. Revendicăm, ridicăm pumnul, suntem mișcați, gemem, ca niște fecioare înspăimântate. Toate acestea mă dezgustă. Mai ales că mecanica de manipulare este vizibilă cu ochiul liber. Demba Ba, jucătorul care „a spus nu”, potrivit reporterilor extatici, este genul care distribuie câteva lucruri destul de dure despre profesorul decapitat, Samuel Paty, sau dă „like” postărilor care cochetează cu islamismul sau antisemitismul. De asemenea, este foarte pro Erdogan. Un președinte turc care a profitat de ocazie, a doua zi după meciul „istoric”, pentru a „condamna rasismul”. Dacă și un dictator începe să răspândească sentimente bune, devine îngrijorător, nu?

Este timpul să punem capăt acestor lucruri. Fabula grotescă din ultimele zile se va încheia într-o zi. Pentru că oamenii normali sunt sătui de ea. De aceste fantezii, de aceste indignări cu geometrie variabilă, de aceste plânsete pentru fleacuri. De acești milionari care îngenunchează cu pumnii în aer. De această farsă crudă. De acest gag. Da, sentimentele bune sunt lipicioase. Dar ne putem spăla mâinile odată pentru totdeauna!

de Robert Ménard, în Valeures Actuelles

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook