Pulsoximetrul rasist| Dispozitivele medicale nu sunt la fel de eficiente pentru persoanele de culoare, spune ministrul britanic al Sănătății

Pulsoximetrul rasist| Dispozitivele medicale nu sunt la fel de eficiente pentru persoanele de culoare, spune ministrul britanic al Sănătății

Este posibil ca unii oamenii să fi murit deși aveau șanse de supraviețuire, în timpul pandemiei Covid-19, deoarece dispozitivele medicale nu au avut eficiența necesară în cazul persoanelor de culoare, spune ministrul britanic al Sănătății. Invitat în emisiunea lui Andrew Marr de la BBC și întrebat dacă unii oamenii au murit din cauza că dispozitivele de măsurare a oxigenului nu au funcționat la fel de bine pe pielea mai închisă la culoare, Sajid Javid a spus: „Cred că posibil da, da. Dar nu dispunem încă de toate datele.”

Javid a anunțat lansarea unei analize a rasismului sistemic și a discriminării legate de dispozitivele medicale, pentru a examina de ce persoanele de culoare și femeile au rezultate mai proaste în materie de sănătate.

Într-un parteneriat cu omologul american al lui Javid, cercetarea va analiza introducerea de noi standarde internaționale care să impună testarea dispozitivelor medicale pe reprezentanți ai tuturor raselor înainte de a fi puse în vânzare.

„O treime dintre internările în secțiile ATI sunt legate de persoane de culoare, mai mult decât dublul reprezentării populației”, spune el.

Cercetările arată că dispozitivele precum oximetrele, care estimează cantitatea de oxigen din sângele, funcționează mai puțin eficient pentru pacienții cu pielea mai închisă la culoare și ar fi putut contribui la mii de decese inutile în timpul pandemiei.

De două până la patru ori mai multe decese

„Există deja cercetări ale acestui aspect și nimeni nu a făcut nimic în acest sens”, spune Javid. „Acum, nu spun că a fost intenționat, cred că este doar o problemă sistemică ce privește dispozitivele medicale și poate merge chiar mai departe, cu manualele medicale, de exemplu.”

„Mijloacele tehnologice sunt create și dezvoltate de oameni, așa că părtinirea, oricât de inadvertentă, poate fi o problemă și aici. Deci întrebări precum cine scrie codul, cum este testat un produs și cine se află în consiliul de aprobare sunt esențiale – mai ales când vine vorba de sănătatea noastră.”

„Pandemia a adus această problemă în prim-plan, după ce a fost evitată prea mult timp. Deși avem standarde foarte înalte pentru aceste tehnologii– iar oamenii ar trebui să continue să se prezinte pentru tratamentul de care au nevoie – trebuie urgent să știm mai multe despre aceste dispozitive și despre impactul pe care îl au.”

Datele Public Health England au arătat că decesele cauzate de coronavirus în rândul persoanelor de culoare au fost de două până la patru ori mai mari decât cele în rândul populației albe din Anglia, potrivit unui articol din The Lancet.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook