Belgia| Cartea de identitate nu va mai conține informații legate de genul deținătorului, pentru a evita discriminarea

Belgia| Cartea de identitate nu va mai conține informații legate de genul deținătorului, pentru a evita discriminarea

În 2019, Curtea Constituțională a Belgiei a anulat prevederile legii transgender din 25 iunie 2017, considerate nerezonabil de restrictive și, prin urmare, discriminatorii. Curtea a considerat că menținerea categoriilor binare – masculin sau feminin – pentru înregistrarea sexului în certificatul de naștere a fost incompletă. Guvernul federal intenționa să rezolve acest aspect neconstituțional, dar nu era clar cum să procedeze în această etapă.

Genul „X” abandonat

O opțiune a fost adăugarea unui sex cu semnul „X” pe cărțile de identitate. Dar, în cele din urmă, guvernul a decis să renunțe la referința la gen, potrivit unei note politice pentru 2022 transmisă Camerei.

Miniștrii Justiției, Vincent Van Quickenborne și Afacerilor Interne, Annelies Verlinden (CD&V), precum și secretarul de stat pentru Egalitatea de șanse, Sarah Schlitz, au pregătit împreună un proiect de lege în acest sens.

Înregistrarea va rămâne în registrul național

Devine mai mult o chestiune de omitere a sexului deținătorului cardului, deoarece este o informație personală. Pe de altă parte, genul nu va dispărea din registrul național unde poate fi modificat în cazul unei tranziții de gen.

Ministerul de Interne trebuie să analizeze aspectele tehnice, în special impactul acestei eliminări asupra călătoriilor și distribuirea noului act. „De îndată ce ultimele aspecte tehnice sunt clarificate, dorim să implementăm acest lucru rapid”, asigură Jessika Soors, purtătorul de cuvânt al doamnei Schlitz.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook