„Aproximativ 5.000 de cazuri noi pe zi, la sfârșitul lui noiembrie”. Proiecțiile medicului Octavian Jurma

„Aproximativ 5.000 de cazuri noi pe zi, la sfârșitul lui noiembrie”. Proiecțiile medicului Octavian Jurma

Medic și om de știință, Octavian Jurma face o proiecție asupra evoluției epidemiei în următorul interval, referitoare la creșterea numărului de cazuri noi, la dinamica internărilor în secțiile ATI și la bilanțul deceselor.

Într-o postare pe Facebook, el confruntă curba infectărilor din iulie cu cea din prezent și arată că impactul numărului de cazuri noi asupra deceselor devine vizibil după aproximativ 2-3 săptămâni.

Astfel, spune el, ne putem aștepta ca începând cu această săptămână să avem o creștere rapidă a numărului de cazuri ATI și, drept urmare, un număr mare de decese.

Postarea, făcută ieri de către dr. Jurma, poate fi deja considerată corectă. Astăzi am înregistrat 2.958 de cazuri, cu un record absolut al deceselor: 82.

Conform ipotezei pe care o propune, rezultă că scenariul din vară se va repeta și vom avea o explozie a numărului de cazuri, iar la finalul lunii noiembrie vom raporta aproximativ 5.000 de cazuri noi pe zi.

„Ne putem astepta deci ca în această săptămână să asistăm la o aliniere similară (cu cea din vară) a curbelor la 2-3 săptămâni distanță si la o crestere rapidă a numărului de internări la ATI și al deceselor.”.

„Acest aspect este caracteristic fenomenului de „backdraft” din unele incendii, când un incendiu se răspândește relativ lent în lipsa oxigenului, iar când apare un aflux brusc de oxigen, provoacă o explozie. În cazul nostru, afluxul de persoane după revenirea din vacanțe si deschiderea scolilor peste focarele comunitare lăsate să ardă în vara pot explica explozia de cazuri la care asistăm.”.

Situația pare sumbră, așa cum este prezentată de dr. Jurma. El afirmă că restricțiile vin prea târziu și sunt insuficiente, dar sunt vitale pentru sistemul de sănătate, care se apropie de colaps.

„Săptămâna viitoare depășim 3,000 de cazuri noi pe zi. În mod normal și internările la ATI ar trebui să ajungă la 1,000, dar nu cred că numărul real de paturi funcționale este de 1050, așa cum a fost contorizat, din cauza lipsei de personal. Decesele vor ajunge la 100 pe zi.”

Ce soluții avem?

Medicul recomandă respectarea cu strictețe a regulilor de protecție (mască, distanță, igienă) și resctricționarea activităților la strictul necesar. „Cu alte cuvinte, ieșiți din casă doar când este necesar, iar atunci când ieșiți, nu faceți nicio exceptie (pentru nimeni) de la măsurile de protecție personală.”.

„Singura protecție pe care o mai avem este propriul discernământ. Spre deosebire de guvern, noi putem reacționa anticipativ.”

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook