Vorbim prea mult despre mască, dar nu respectăm igiena. „Consumul de gel hidroalcoolic ar trebui să fie de 10 ori mai mare”

Vorbim prea mult despre mască, dar nu respectăm igiena. „Consumul de gel hidroalcoolic ar trebui să fie de 10 ori mai mare”

Joi, Aglaé Tardin, medic cantonal din Geneva, trage un semnal de alarmă: situația epidemiologică s-a deteriorat „în mod clar”, în principal din cauza contaminării din sfera socială. Ea a cerut responsabilizarea individuală, fiecare să-și reconsidere activitățile cu familia sau prietenii și să respecte gesturile de protecție. Didier Pittet, șeful Serviciului de Prevenire și Control al Bolilor din cadrul spitalelor universitare din Geneva, a oferit un interviu pentru Tribune de Geneve în care discută aceată temă.

Tribune de Geneve: Elveția a atins vineri un record de 1.500 de cazuri noi de Covid-19. Dar testăm și detectăm mai mult ca niciodată. Sunt aceste date cu adevărat alarmante?

Acest număr în sine nu este revelator. Nu putem compara în niciun caz aceste cifre cu cele din primăvară, când am testat puțin și într-o manieră țintită. Numărul efectiv de cazuri pozitive în martie a fost probabil de 50 sau chiar de 100 de ori mai mare decât ceea ce măsuram atunci! Această ultimă cifră nu ar trebui să devină un pretext pentru a ne speria, ci o oportunitate de a consolida munca pe teren, pentru a identifica în continuare lanțurile de transmisie și, de asemenea, pentru a trezi publicul și autoritățile cu privire la importanța respectării gesturilor de prevenție.

Care sunt adevărații factori îngrijorători?

Creșterea vârstei pacienților, dar mai ales creșterea numărului de spitalizări, mai precis timpul de dublare al acestora. La Geneva, până acum, numărul spitalizărilor s-a dublat în două săptămâni, ceea ce nu este încă foarte îngrijorător. Dar asta se poate schimba rapid. Numărul pacienților cu Covid-19 de la terapie intensivă este un alt indicator. În medie, 10% dintre persoanele infectate ajung la terapie intensivă. Dacă la un moment dat sunt 14 persoane spitalizate, iar șapte dintre acestea la ATI, proporția ar trebui să ne alerteze.

Majoritatea contaminărilor au loc în sfera socială. Ce putem face?

Prioritatea nu este adoptarea de noi măsuri, ci aplicarea mai bună a regulilor simple deja în vigoare, precum igiena mâinilor și distanțarea fizică. Oamenii trebuie să fie mobilizați din nou pentru a se putea autocontrola. Acest lucru ar necesita campanii de conștientizare. Aceasta este singura modalitate de a păstra controlul lanțurilor de transmisie, care permit monitorizarea contactelor și carantina. Respectarea măsurilor la locul de muncă ar putea fi mai bine implementată, dacă vrem să menținem economia activă.

Nu putem da vina pe cetățeni pentru că vor să-și păstreze viața socială…

Nu, dar cel puțin toată lumea trebuie să-și dezinfecteze regulat mâinile și să se organizeze astfel încât distanța să fie respectată. Dacă există persoane vulnerabile și distanță nu poate fi păstrată strict, atunci purtăm masca.

Masca trebuie purtată în spațiu închis, indiferent de distanță, așa cum recomandă epidemiologii?

Vorbim prea mult despre mască. Ar trebui purtată atunci când distanța nu este menținută, dar este iluzoriu să crezi că este o măsură suficientă. Țările care au cerut utilizarea acesteia peste tot, precum Spania, nu se descurcă mai bine decât altele. Comportamentul este cel care face diferența, cu respect pentru distanțarea fizică și igiena mâinilor. La Geneva, consumul de soluție hidroalcoolică ar trebui să fie de cel puțin zece ori mai mare, nu este utilizat suficient.

Ar trebui să ne așteptăm la o nouă izolare?

Sper că nu, ar costa prea mult economia și viața socială. Mai degrabă, este necesar să intensificăm eforturile în domeniul epidemiologiei, să identificăm și mai bine unde apar sursele de contaminare și să luăm măsuri specifice. De exemplu, Zurich a suspendat lecțiile de salsa. Nu toate cursurile de dans, doar salsa. Deoarece anchetatorii au identificat că a existat un număr semnificativ de cazuri pozitive în rândul celor care practică acest dans. Trebuie să încercăm cât mai mult timp posibil să o facem de la caz la caz.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook