„Vom reveni la viața normală abia în vara anului 2022”, spune epidemiologul Didier Pittet

„Vom reveni la viața normală abia în vara anului 2022”, spune epidemiologul Didier Pittet

Epidemiolog, specialist în boli infecțioase, director al centrului OMS pentru siguranța pacienților și medic șef al serviciului de prevenire și control al infectărilor la spitalele universitare și la Facultatea de Medicină din Geneva. Didier Pittet luptă pe toate fronturile de la începutul pandemiei globale.

Mulți dintre utilizatorii de internet au pus întrebări. Didier Pittet și-a făcut timp să răspundă unora dintre ele. Iată un rezumat al discuției:

Există o mulțime de laboratoare care concurează pentru dezvoltarea vaccinului, dar nu găsim un „task force” internațional care să lucreze pentru realizarea unor tratamente. De ce? 

Nu, nu este chiar asa. Există multe țări în care există grupuri de lucru care nu sunt neapărat numite „task force” și care discută despre valoarea terapeutică a anumitor substanțe, în diferite stadii de dezvoltare. Există, de asemenea, un grup internațional care promovează echitatea privind accesul la vaccinuri.

Multe antivirale au fost testate în laborator, unele cu efecte pozitive, altele nu. Unele dintre aceste substanțe par a fi active, dar nu există niciun medicament care să fie total fiabil, cel puțin deocamdată.

Dacă toate persoanele care sunt expuse riscului ar fi vaccinate, am putea relaxa constrângerile de sănătate impuse? 

Odată ce persoanele vulnerabile sunt vaccinate, riscul decesului va fi cu siguranță redus semnificativ, dacă nu eliminat. Ne putem permite apoi să reducem considerabil măsurile, permițând virusului să circule (pentru că oricum nu va dispărea niciodată). Treptat, odată cu creșterea imunității populației, circulația va deveni redusă.

De sute de ani am trăit cu patru mari familii de coronavirusuri care, de obicei, provoacă mici răceli. Anticorpii noștri limitează considerabil impactul bolii. Dar avem nevoie de anticorpi împotriva Covid-19 pentru a-l putea controla. Trebuie să ii dobândim prin boală sau vaccinare.

Când ne vom întoarce la o viață mai mult sau mai puțin normală? 

Este o întrebare foarte interesantă! Depinde de ceea ce numim viață normală și de ceea ce este viața normală!

Să luăm un exemplu simplu, pentru început: când putem să ne sărutăm, să ne îmbrățișăm, etc.? Când vom obține o imunizare suficientă a populației, în jur de 70% până la 80%. Din păcate, probabil că nu va fi cazul până în vara anului 2022.

Desigur, trebuie să ne imaginăm o „viață post-Covid-19” care nu va fi total echivalentă cu „lumea dinaintea Covid-19”. Va trebui să învățăm lecțiile acestei crize pentru a ne schimba stilul de viață sau modul de viață, pentru a nu ne expune riscului unei noi pandemii.

Este corect să spunem că modul de a gestiona pandemia Covid-19 în comparație cu gripa din Hong Kong este diferit, deoarece în 1968 moartea era încă văzută ca fiind normală în societate, în timp ce astăzi credem că o putem învinge? 

Nu este pe deplin adevărat, deoarece criza nu este încă finalizată. În majoritatea țărilor, numărul deceselor este mult mai mare pentru Covid-19 decât pentru gripa din Hong Kong; în Franța, de exemplu, sunt peste 80.000 de decese din cauza Covid-19, comparativ cu 30.000 din cauza gripei din Hong Kong. Prin urmare, situația este foarte diferită. Dar este adevărat că astăzi acceptăm mai puțin moartea. În ceea ce privește decesele, Covid-19 este principalul eveniment de la gripa spaniolă din 1917-1918.

Apar din ce în ce mai multe zoonoze. Am impresia că încercăm mai mult să vindecăm decât să prevenim. Drept urmare, riscăm să ajungem mai devreme sau mai târziu să întâlnim un virus similar cu SARS-Cov-2? 

Cu siguranță, trăim într-o lume care facilitează transferul de virusuri de la animale la oameni. Virusurile trebuie să treacă prin gazde intermediare pentru a putea infecta oamenii. Da, schimbările biologice și faptul că oamenii trăiesc din ce în ce mai aproape de animale înseamnă că transferul unui virus la oameni este tot mai probabil. Trăim din ce în ce mai aproape de animale și acest lucru contribuie la riscul de a dezvolta boli.

Sursa: Le Temps

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook