Viața din ghetoul Pata Rât ajunge pe scena Operei Naționale de la Cluj

Viața din ghetoul Pata Rât ajunge pe scena Operei Naționale de la Cluj
  • Viața din Pata Rât ajunge pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
  • Premiera montării „Waste Side Story” este programată pe 10 mai 2024.
  • Regizor: „Waste Side Story e despre povești pe care le aruncăm la gunoi pentru că e mai comod așa. Iar în spatele fiecărei povești e, de fapt, o viață. Și fiecare viață contează.”

În seara zilei de 10 mai 2024, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, poți să vezi reprezentația unui spectacol inedit de operă contemporană. Este vorba despre o montare despre viața comunității din Pata Rât. „Waste Side Story” este o operă-hibrid care aduce împreună artiști consacrați ai Operei Naționale din Cluj-Napoca și locuitori din comunitatea Pata Rât, arată un comunicat de presă.

Libretul aduce în atenția publicului problemele și visele celor peste 2000 de suflete izolate în cea mai mediatizată comunitate de romi din România. Surse documentare chiar mărturiile locuitorilor. Ce mai înseamnă integrare pentru această comunitate marginalizată?, Ce înseamnă responsabilitate socială pentru fiecare dintre noi?, Care sunt consecințele unei deportări moderne? – acestea sunt doar o parte dintre întrebările deschise din „Waste Side Story – spectacol de operă contemporană în cadrul Grand Opera Pata Rât”, arată reprezentanții proiectului.

Activist: „Poate contribui la schimbarea percepției despre romi”

Opera are capacitatea de a explora teme universale prin implicarea creatorilor din comunitățile marginalizate și poate contribui la schimbarea percepției despre romi, evidențiind bogăția lor culturală și artistică și contracarând stereotipurile negative. Prin intermediul operei, se pot crea conexiuni emoționale puternice și se poate promova înțelegerea și empatia între diferitele grupuri sociale”, spune Alexandru (Pepe) Fechete, activist rom, facilitator comunitar.

Libretul operei este semnat de actrița și scenarista Mara Căruțașu. Proiectul a inclus ateliere în cadrul comunității. Totul a început cu un container de 36 metri pătrați, unde au avut loc discuții cu locuitorii din Pata-Rât.

Muzica spectacolului a fost compusă de doi tineri compozitori germani, Dominik Schuster și Tobias Gröninger. Regizorul spectacolului este Dan Vasile. El a semnat, de-a lungul anilor, montarea a peste treizeci de spectacole de teatru, atât clasice, cât și contemporane. Printre interpreți se vor numără soliști și instrumentiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Alături de aceștia pe scenă urcă și reprezentanți ai comunității rome locale.

Dincolo de Pata Rât sunt vieți

„La Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului, vorbim de o necropolă a istoriei înscrisă pe dealuri de deșeuri de peste 17 hectare. Vorbim de peste 2.000 de cetățeni clujeni aruncați, la rândul lor, la gunoi. Vorbim de poveștile care se zbat să continue pe acest sit”, spune regizorul.

Waste Side Story e despre povești pe care le aruncăm la gunoi pentru că e mai comod așa. Iar în spatele fiecărei povești e, de fapt, o viață. Și fiecare viață contează”, a mărturisit regizorul Dan Vasile.

Opera „Waste Side Story” reprezintă un proiect comun, inițiat și organizat de Goethe-Institut, Fundația Alt Art, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Spectacolul face parte din cadrul din proiectul Grand Opera Pata Rât. Este o inițiativă din zona artei angajate social care mizează pe auto-împuternicirea comunităților marginalizate de la Pata Rât.

Ar fi cel mai mare ghetou din Europa

Pata Rât, zonă situată la șapte kilometri de centrul municipiului Cluj-Napoca. „Este cel mai mare ghetou din Europa care se află lângă un depozit de deșeuri”, se arată în comunicat. Este o așezare urbană informală segregată spațial, cu deprivări multiple. Este vorba despre mediu toxic, spațiu redus de locuire și lipsa utilităților de bază. Aici locuiesc peste 2.000 de persoane (peste 70% romi), dintre care peste 1000 de copii. „În lipsa implementării longitudinale a unor politici publice de desegregare, Pata Rât se regenerează permanent”, arată organizatorii

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook