Ții telefonul mobil aproape în timpul somnului? Obiceiul îți deteriorează starea de sănătate

Ții telefonul mobil aproape în timpul somnului? Obiceiul îți deteriorează starea de sănătate

Telefoanele mobile nu te ajută să dormi mai bine, dimpotrivă. 

Înainte de a adormi, ecranul interzis

„Expunerea la lumina albastră a ecranului stimulează puternic receptorii retinei, trimițând de fapt ceasului biologic un semnal „de zi”, care alterează procesul de adormire și induce o întârziere a fazei” . Experții în somn specifică faptul că simpla consultare a unui mesaj are consecințe, deoarece poate duce la suprimarea secreției de melatonină, hormonul care reglează ciclul de somn / veghe.

În plus față de efectele luminii albastre, cercetătorii amintesc că rețelele sociale și conversațiile cu prietenii generează „excitare cognitivă”, ceea ce te va ține treaz. O problemă care se răspândește, mai ales în rândul tinerilor. Opt din zece persoane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani petrec în medie o oră cu ochii în ecran, înainte de a adormi.

În timpul noptii este recomandat modul avion

Specialiștii vorbesc astfel despre „efectul de santinelă”. Stimularea creierului amână intervalul de odihnă, chiar și cu ochii închiși rămâi treaz, în așteptarea unui mesaj. Și asta dereglează ceasul intern. Prin urmare, efectele somnolenței pot apărea în timpul zilei.

Pentru a remedia acest lucru, specialiștii recomandă stabilirea unei „stingeri digitale”. Cu cel puțin o oră înainte de a merge în camera de odihnă, este recomandat să lași deoparte device-urile cu ecran și să citești sau să asculți muzică. Acestea au un efect de calmare a creierul. Mai presus de toate, este important să treci telefonul pe modul avion, astfel încât să nu fii tentat să răspunzi la un mesaj și să întrerupi procesul de adormire.

Dincolo de calitatea scăzută a somnului, problema undelor (Wi-fi, 4G și în curând 5G) este, de asemenea, dezbătută de oamenii de știință. Mulți oameni se culcă cu telefonul pus lângă pat, sau chiar sub pernă. Nocivitatea undelor nu a fost niciodată stabilită în mod clar, dar, ca măsură de precauție, se recomandă îndepărtarea telefoanelor și activarea modului avion.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook