Eminescu se alege cu muzeu comun româno-moldovean într-un proiect de 1,5 milioane €

Eminescu se alege cu muzeu comun româno-moldovean într-un proiect de 1,5 milioane €
Un proiect transfrontalier România – Republica Moldova se concentrează asupra valorificării personalității lui Mihai Eminescu. Proiectul „Muzeul în continuare” ajunge la o valoare de 1,5 milioane euro și este semnat în parteneriat de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Memorialul Ipotești – Centrul național de Studii „Mihai Eminescu”.

Grantul transfrontalier reprezintă 90%, iar contribuția celor doi parteneri va fi de 10%. Bugetul fiecărui partener este egal, reprezentând 50% din valoarea totală a proiectului.

„În cadrul proiectului se urmărește crearea unui muzeu comun în România și Republica Moldova pentru a conserva, valorifica și promova eficient și integral patrimoniul eminescian. În principal, se dorește o extindere a Muzeului Eminescu de la Memorialul Ipotești în cadrul Universității de Stat «Alecu Russo» din Bălți. Astfel, se va începe vizitarea muzeului la Ipotești și se va încheia la Bălți, unde, într-o clădire istorică, se va realiza un muzeu nou cu materiale despre Eminescu ce există în Republica Moldova”, a explică Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, pentru presa locală.

În cadrul proiectului, la Ipotești, Muzeul Eminescu va fi refăcut în totalitate. În plus, vor spațiile vor fi extinse, de la 9 săli de expunere la 13. În proiect se prevede că se vor monta totemuri și instalații pentru proiecții. Demersul presupune și realizarea unei hărți interactive digitale cu locurile pe unde a trecut Mihai Eminescu dar și pregătirea unor tururi virtuale pentru muzeu.

„În procesul de reconceptualizare a muzeului vor fi cooptați artiști recunoscuți internațional, precum ambasadorul cultural al Memorialului Ipotești Mircea Cantor, care are lucrări incluse în cadrul Patrimoniului Mondial UNESCO. Acest proiect face parte din viziunea noastră de dezvoltare a Memorialului Ipotești, prin care vrem să-l transformăm în placa turnantă a Platformei dedicate cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România”, a declarat Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook